Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

V rámci hradných slávností po prvý raz osvetlia Kapušiansky hrad

Kapušiansky hrad. Foto: FOTO TASR – Milan Kapusta

Predstavia sa na nich skupiny šermiarov, sokoliarov aj lukostrelcov.


Kapušany 17. septembra (TASR) – Počas tohto víkendu sa v Kapušanoch v okrese Prešov konajú hradné slávnosti. Predstavia sa na nich skupiny šermiarov, sokoliarov, lukostrelcov a ďalších nadšencov z celého Slovenska. TASR o tom informovala Mária Majirská z Obecného úradu v Kapušanoch.

"Ide o dvojdňové podujatie pod siluetou Kapušianskeho hradu, na ktorom udatní bojovníci a bitkami zocelení rytieri budú predvádzať svoju šikovnosť a obratnosť v rytierskom turnaji na koňoch, v súbojoch na život a na smrť v bitkách účinkujúcich skupín i v spoločnej bitke cisárskeho a tureckého vojska,"
priblížila Majirská.

Návštevníci sa podľa nej môžu tešiť i na vystúpenia sokoliarov, šermiarov, lukostrelcov, orientálnych tanečníc a moderátora, stredovekého šaša v podaní slovenského míma Miroslava Kasprzyka.

"Atmosféru dní, v ktorých sa vrátime do stredoveku, doplnia tóny dobovej hudby, sprievodné atrakcie pre deti i dospelých, ako napríklad drevené hry a hračky, výrobu ktorých podporil Fond Karpatskej vandrovky 2016, dobový jarmok, občerstvenie. Dnes večer navyše koncert rockovej skupiny Blackout z partnerskej poľskej gminy Czorsztyn a po zotmení to bude ohňová šou," uviedla na margo programu Majirská.

Podujatie sa prvýkrát koná na lúke pod hradným vrchom. Účinkujú na ňom skupiny z celého Slovenska z Trnavy, Banskej Bystrice, Liptovského Mikuláša, Piešťan, Košíc, Prievidze a Prešova. Zo zahraničia prišli maďarskí lukostrelci a rocková skupina Blackout z Poľska.

"Dnes večer bude Kapušiansky hrad prvýkrát osvetlený vlastným osvetlením," prezradila Majirská. Dnešný program je podľa nej ladený v duchu plienenia Tureckých vojenských jednotiek, ktoré rabovali hrady i usadlosti východného Slovenska.

Pre návštevníkov je pripravený aj dobový jarmok, stredoveká kuchyňa a občerstvenie. V nedeľu (18.9.) bude program pokračovať od 14.00 do 18.00 h dobývaním hradu a samostatnými vstupmi účinkujúcich skupín.

Kapušiansky hrad v poslednom období prešiel viacerými významnými zmenami okrem rekonštrukcie od roku 2012 tohto roku bola v máji otvorená vyhliadková veža, odkiaľ vidieť na okolité hrady a s ďalekohľadom až na vrcholky Tatier. Bol tiež sprístupnený správcovský objekt a zavedená sprievodcovská služba.

Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Prešovského samosprávneho kraja a organizuje ho obec Kapušany a Spolok šarišských šermiarov Sarus.