Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Do Humenného sa vrátia Švejkove pivné dni

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Otvorenie pivných dní sa začne už tradične narazením suda. Vystúpia Múzaband, Jožko Jožka, Jeno's Brothers, súčasťou piatkového programu je aj koncert Dary Rolins.

Humenné 3. mája (TASR) – Námestie slobody v Humennom bude patriť počas tohto víkendu (5. až 7. 5.) milovníkom zlatistého moku. Uskutočnia sa tam Švejkove pivné dni, ktoré ponúknu viac ako 50 druhov pív a sprievodný program.

Otvorenie pivných dní sa začne už tradične narazením suda. Vystúpia Múzaband, Jožko Jožka, Jeno's Brothers, súčasťou piatkového programu je aj koncert Dary Rolins. V tomto roku si organizátori pripravili pre účastníkov aj súťaž. Pivný beh je určený pre všetkých, ktorí sú pre tento zlatistý mok ochotní zabehnúť aj niekoľko metrov a zároveň dosiahli vek 18 rokov. Začne sa v sobotu o 15.00 h. O zábavu sa na námestí počas víkendu postarajú Žobráci, Bystrík band, Geroc'k a Hrdza. Hokejoví fanúšikovia si budú môcť zároveň na veľkoplošnej obrazovke pozrieť dva live prenosy z Majstrovstiev sveta v hokeji 2017.

Podujatie nesie meno po postave dobrého vojaka Švejka z románu Jaroslava Haška. Od roku 2000 zdobí park pri humenskej železničnej stanici Švejkova socha. Pripomína epizódu z príbehu uvedeného českého autora, keď sa jeho hlavný hrdina ako vojak rakúsko-uhorskej armády zastavil cestou na východný front aj v meste Humenné. Ďalšia socha tejto románovej postavy sa nachádza na Námestí slobody. Samospráve ju darovalo partnerské ukrajinské mesto Užhorod.

Podujatie organizuje miestna samospráva. Je súčasťou osláv 700. výročia prvej písomnej zmienky o Humennom.