Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Dvojicu horolezcov zaskočilo zlé počasie, zachraňovali ich aj vrtuľník

Ilustračné foto Foto: TASR/Zuzana Svitanová

Podľa HZS boli muž a 30-ročná žena nezranení, avšak nedisponovali horolezeckým výstrojom a znalosťami pre pohyb v teréne a neschopní ďalšieho pohybu.

Vysoké Tatry 6. októbra (TASR) - Dvojica slovenských horolezcov v nedeľu (5.10.) v popoludňajších hodinách požiadala o pomoc Horskú záchrannú službu (HZS) vo Vysokých Tatrách.

Z HZS informovali, že v oblasti pod Malou Dračou hlavou, pod vrcholovým hrebeňom, ich prekvapilo počasie, začal padať dážď so snehom a vplyvom ochladenia sa rýchlo tvorila námraza.

Podľa HZS boli 32-ročný muž a 30-ročná žena bez zranení, avšak nedisponovali potrebným horolezeckým výstrojom a znalosťami pre pohyb v takomto teréne a neschopní ďalšieho pohybu uviazli na kamennej polici. Na pomoc horolezeckému páru odišli traja záchranári HZS pozemne. Počas ich výstupu nakrátko ustúpila oblačnosť a pod stenou už mali záchranári s horolezcami vizuálny aj zvukový kontakt.

Požiadali preto o spoluprácu posádku Vrtuľníkovej záchrannej a zdravotnej služby Air-Transport (VZZS ATE) Europe z Popradu. Tá vzala z heliportu v Starom Smokovci na palubu záchranára HZS, s ktorým sa jej podarilo pomocou palubného navijaka postupne transportovať muža so ženou k Popradskému plesu. Následne dvojicu terénnym vozidlom HZS dopravili na zastávku pri Popradskom plese a záchranári HZS sa vrátili na základňu.

Aj keď postup záchranárov komplikovalo zlé počasie a šmykľavý terén, vďaka spolupráci s VZZS ATE sa podarilo dvojicu horolezcov dostať do bezpečia ešte pred zotmením.