Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Dopravný podnik v Prešove chce prevádzkovať parkovacie automaty

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove rozšírili predmet podnikania DPMP o prevádzku parkovísk.

Prešov 16. februára (TASR) – Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove zmenili dnes stanovy Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) a rozšírili predmet podnikania tejto mestskej firmy o prevádzku parkovísk. Spoločnosť sa totiž v súťaži mestských firiem na prevádzku parkovísk v centrálnej mestskej zóne chce uchádzať najmä o to, aby mohli prevádzkovať parkovacie automaty.

„Máme skúsenosti s automatmi na predaj lístkov, ktorých je v meste 70, teda spravovať ďalších 40 parkovacích nie je problém. A to je hlavná časť ponuky, ktorú sme dávali mestu. Vieme využiť našich súčasných zamestnancov, no budeme musieť prijať jedného prípadne ďalších dvoch. Čo sa týka ďalších činností, ktoré sú tam potrebné, ako obnovovať a udržiavať dopravné značenie alebo čistiť parkovacie miesta, na to už kapacity nemáme,“ uviedol výkonný riaditeľ DPMP Peter Janus.

Ako ďalej povedal, momentálne nemá informácie, ako často bude musieť spoločnosť tieto automaty obsluhovať, no vedia to robiť priebežne tak ako v prípade ich automatov. Na systém by vedeli nabehnúť počas niekoľkých týždňov. Časť tržieb z výberu parkovného by chceli na úhradu nákladov za prevádzku.

Podľa primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej sa na súťaži zúčastnia aj spoločnosti Prešov REAL a Technické služby mesta Prešov a podmienky súťaže budú známe v najbližších dňoch. Ako uviedla, ak nebude reálne začať prevádzkovanie parkovísk mestskou firmou 1. marca, tak na začiatku apríla by to už mohlo byť rozbehnuté.

Parkoviská v centrálnej zóne mesta Prešov prevádzkovala doteraz spoločnosť VINCI Park Slovakia, poslanci však v máji 2014 schválili VZN, na základe ktorého bude mať túto činnosť na starosti po novom mestská firma.