Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Dopyt po kúpe bytov v Poprade momentálne mierne prevyšuje ponuku

Vianočná atmosféra s rozžiarenými hviezdami na ulici 1. mája v centre Popradu. Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dopyt po pridelení nájomného bývania v meste Poprad je v súčasnosti dosť veľký. Zároveň je ponuka súkromných bytov na predaj o čosi nižšia, ako je záujem ľudí.

Poprad 20. februára (TASR) – Dopyt po pridelení nájomného bývania v meste Poprad je v súčasnosti dosť veľký. Zároveň je ponuka súkromných bytov na predaj o čosi nižšia, ako je záujem ľudí. „O dopyte po mestských nájomných bytoch svedčí skutočnosť, že v súčasnosti mesto Poprade eviduje 786 žiadostí o pridelenie bytu,“ informoval TASR hovorca podtatranskej metropoly Marián Galajda.

Samospráva v súčasnosti eviduje 420 nájomných bytov. Priebežne sa uvoľňujú iba tie, ktoré boli postavené s podporou finančných prostriedkov zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Na ich obsadenie Mestské zastupiteľstvo schvaľuje poradovník, do ktorého sú zaradení žiadatelia zo stáleho zoznamu žiadostí o pridelenie bytu po splnení zákonných podmienok. „Mesto Poprad dokáže uspokojiť väčšinu žiadateľov o pridelenie bytu, ktorí spĺňajú podmienky. Čakacia doba na pridelenie bytu po zaradení do poradovníka je asi 1,5 až dva roky,“ dodal Galajda.

V poslednom období mesto Poprad postavilo a odovzdalo do užívania 30 nových jednoizbových sociálnych bytov na Levočskej ulici. Stalo sa tak na jeseň 2014. Presťahovali sa sem ľudia, ktorí predtým žili v azylových bytoch pri futbalovom štadióne.

V Poprade je v súčasnosti nedostatok dobrých a kvalitných nehnuteľností. Tvrdí to konateľ jednej z popradských realitných kancelárií Miroslav Antoška. „Z krátkodobého hľadiska sa dopyt po kúpe nehnuteľnosti mierne zvýšil, naopak, po prenájmoch sa mierne znížil. Po dlhšej dobe tak vidíme aj mierny nárast cien nehnuteľností, čo je spôsobené aj tým vyšším dopytom. Musím však povedať, a to nie je len môj názor, bavil som sa o tom aj s viacerými kolegami, že v Poprade je momentálne trošku problém nájsť zaujímavú nehnuteľnosť, takže aktuálne ten dopyt tú ponuku trošku prevyšuje,“ konštatoval.

Záujem o kúpu je predovšetkým o dvojizbové a trojizbové byty, podobné je to aj pri nájme, lepšie sa prenajímajú dvojizbové byty. Väčšina ľudí v Poprade rieši bývanie formou úveru, preto skôr siahajú po starších a lacnejších bytoch. Záujem je však aj o novostavby, nie každý si to však môže dovoliť. Cena za štvorcový meter staršieho bytu v Poprade sa pohybuje okolo 800 eur, závisí to však od lokality, výmery, dispozície, stavu bytu a ďalších atribútov. V porovnaní napr. so Spišskou Novou Vsou je to o 10 až 15 percent viac.

Priestor pre ďalšiu výstavbu bytov, ako aj individuálnu bytovú výstavbu je podľa Galajdu v súčasnosti pripravený v lokalite JUH IV. Konkrétny projekt ešte k dispozícii nie je, samospráva však ešte v minulosti avizovala, že by na ploche 20.000 m2 mohli vyrásť nižšie bytové domy, maximálne štvorposchodové. Zároveň by tento priestor mohol byť využitý na výstavbu rodinných domov na menších pozemkoch. V lokalite JUH IV. pritom malo vyrásť sídlisko Nový Poprad, na ktoré získal investor aj územné rozhodnutie. Po štyroch rokoch však bývalé vedenie samosprávy so spoločnosťou Tenzona Invest, s.r.o., zrušilo zmluvu a k výstavbe vôbec nedošlo.