Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Cintoríny v Prešove budú počas víkendu otvorené nonstop

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Všetci, ktorí nemajú príležitosť zastaviť sa na cintorínoch v Prešove osobne, môžu si uctiť pamiatku svojich blízkych zapálením aj virtuálnej sviečky či položením kytice na virtuálnom cintoríne.

Prešov 29. októbra (TASR) – Počas blížiacich sa sviatkov, kedy si intenzívnejšie pripomíname blízkych zosnulých, budú prešovské cintoríny celý víkend (1. a 2.11.) otvorené nonstop. V piatok (31.10.) bude takto otvorený aj Hlavný cintorín, cintorín na Kalvárii, Dúbrave, Šalgovíku a tiež Zlatobanský i Soľnobanský. Na Solivare a v Nižnej Šebastovej budú v piatok cintoríny osvetlené a otvorené od 8.00 do 20.00 h. Od pondelka (3.11.) do nedele (9.11.) budú všetky cintoríny otvorené a osvetlené od 8.00 do 22.00 h.

V piatok budú predĺžené otváracie hodiny v kancelárii na Hlavnom cintoríne od 07.00 do 17.0 h, cez víkend od 10.00 do 20.00 h. V Nižnej Šebastovej a Solivare budú počas sviatkov pracovníci správy cintorínov k dispozícii občanom od 10.00 do 17.00 h. Pre bezpečnosť a ochranu majetku bude počas týchto dní na cintorínoch zvýšený počet hliadok - zamestnanci a príslušníci mestskej polície. Vo večerných hodinách bude hliadkovať bezpečnostná služba,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Prešov Veronika Kmetóny Gazdová.

Všetci, ktorí nemajú príležitosť zastaviť sa na cintorínoch v Prešove osobne, môžu si uctiť pamiatku svojich blízkych zapálením aj virtuálnej sviečky či položením kytice na virtuálnom cintoríne. Túto možnosť majú od roku 2012 na portáli www.pohrebnictvopo.sk. Portál spravujú Technické služby mesta Prešov (TSmP), v ktorých správe sú aj mestské cintoríny. „Od pilotného spustenia tohto portálu na jeseň roku 2012 bola stránka navštívená 226.000-krát, a to vyše 44.000 jedinečnými návštevníkmi. Celkový počet zobrazení sa od jej spustenia vyšplhal na 388.000. Zaznamenali sme aj návštevníkov z Česka, USA, Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska, Kanady, Ukrajiny či Talianska. Vlani sa v čase dušičiek priemerná denná návštevnosť pohybovala na úrovni 560 návštev,“ uviedol Martin Janiga z TSmP.

Virtuálny cintorín slúži podľa jeho slov rovnako pre potreby vyhľadania hrobového miesta na mape, ako aj pre kontrolu platieb za konkrétne hrobové miesto.

Mesto Prešov má v súčasnosti približne 30.791 hrobových miest (všetkých 8 cintorínov), z čoho približne 21.936 je na Hlavnom cintoríne. Mesto v máji tohto roka ukončilo komplexnú pasportizáciu a v súčasnosti platná verejná vyhláška oznamuje občanom, aby sa na pasportizovaných cintorínoch prihlásili k svojim hrobovým miestam.