Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

ANDREA TURČANOVÁ obhájila post primátorky Prešova

Na snímke kandidátka na primátorku mesta Prešov Andrea Turčanová spolu s manželom (vpravo) počas volebnej noci po voľbách do orgánov samosprávy obcí v Prešove 10. novembra 2018. Foto: TASR – Milan Kapusta

Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14.205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

Prešov 11. novembra (TASR) – Súčasná primátorka Prešova Andrea Turčanová (KDH, OĽaNO, NOVA) povedie mesto aj v ďalšom volebnom období. Podľa oficiálnych výsledkov podpísaných mestskou volebnou komisiou Turčanová získala 14.205 hlasov a jej protikandidát Pavel Hagyari 8921 hlasov.

V zoznamoch voličov bolo zapísaných 72.521 voličov. Volebná účasť dosiahla 43,2 percenta. Na ďalších miestach sa umiestnili Richard Drutarovský (SPOLU - občianska demokracia, Progresívne Slovensko, OKS, 2648), Miroslav Benko (Smer-SD, SNS, Most-Híd, 2560), František Oľha (koalícia SaS, Sme rodina – Boris Kollár, Šanca, Demokratická strana, 2360), Stanislav Grega (nezávislý, 233) a Igor Dužda (Strana rómskej koalície – SRK, 133).



"Chcem v tejto chvíli predovšetkým poďakovať všetkým Prešovčanom, ktorí prišli k voľbám a povedali, že naozaj si myslia, že to, čo sme v kampani povedali, že sme Prešov rozhýbali, a dali nám dôveru," uviedla Turčanová.

Poďakovala sa tiež zástupcom politických strán KDH, OĽaNO a NOVA, ktorí ju podporovali. "Bolo ich menej ako pred štyrmi rokmi, ale myslím si, že volebný výsledok ukázal, že nie je to o počte strán, ale o kvalite. Chcem sa poďakovať našim kandidátom na poslancom. Verím, že už dnes aj keď ešte nepoznáme sumárne výsledky, sú to už poslanci, ktorí sú novozvolení, pretože bez ich aktívnej účasti v kampani by sme nemali takéto výsledky. Pracovali s plným nasadením a ja im za to veľmi pekne ďakujem. Sľubujem, že po zložení sľubu budeme pracovať ešte viac ako doteraz," povedala Turčanová.

Na otázku, čo plánuje urobiť v najbližších dňoch, odpovedala, že keďže je úradujúca primátorka, tak nebude hovoriť o prvých sto dňoch vo funkcii. "Budeme hneď pokračovať v tom, čo sme začali. Myslím si, že toho máme ešte dosť pred sebou. Zároveň pripravujeme nové projekty, ktoré boli predstavené v kampani," priblížila svoje plány Turčanová.

Zároveň spomenula svoje začiatky vo funkcii primátorky, pričom prvý rok bol podľa nej ťažký. "Myslím si, že som sa veľa musela naučiť aj na vlastných chybách. Poučená z toho vývoja viem, že už ďalšie chyby robiť nechcem a nebudem. Budem razantne a rozhodne pokračovať v práci a v tom, čo si myslím, že je pre Prešov dobré," zdôraznila Turčanová.

Do volebnej centrály prišiel Turčanovú podporiť aj predseda PSK Milan Majerský, ktorý povedal, že sa teší na spoluprácu. "Chceme rozhýbať nielen Prešov, ale aj kraj, a tak ako som to povedal pred voľbami, Prešov ako krajské mesto je ako srdce, ktoré má pumpovať krv do všetkých žíl – do okresných miest, obcí," povedal Majerský.

Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina poďakoval Turčanovej za pomoc hnutiu. "KDH bolo ťažko zranené v 2016 a takto pred rokom sme sa tu tešili s Milanom Majerským z jeho úspechu. Teraz sa tešíme z úspechu pani Turčanovej. Verím, že o rok a pol sa budeme tešiť z toho, že sme normálna krajina a každá normálna krajina má kresťanských demokratov," skonštatoval Hlina.

"Treba poblahoželať víťazovi, teda pani primátorke, akceptovať tak, ako rozhodli ľudia. Politika nemá logiku, je mi to divné, pretože ekonomické výsledky mesta nie sú ideálne, je pomerne veľa sťažností na fungovanie mesta. Ľudia sa rozhodli a treba to akceptovať ako fakt. Uvidí sa, čo bude o štyri roky, to ja tu už vo funkcii kandidáta určite nebudem. Trošku som sklamaný, mal som nejaké prieskumy, ktoré ukazovali, že by mala byť nejaká šanca. Zrejme rozhodla aj nejaká disciplína voličskej základne. Musím povedať, že aj účasť bola vyššia, takže sme očakávali, že výsledky budú o niečo lepšie. Ako som už ale povedal, treba rešpektovať vôľu občana a chcem popriať Prešovu veľa šťastia a rozvoja," dodal neúspešný kandidát Hagyari.





Profil Andrey Turčanovej


Andrea Turčanová sa narodila 26. decembra 1966 v Martine. Celý doterajší život prežila v Prešove.

Vyštudovala Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, kde získala titul chemickej inžinierky. Väčšinu svojej profesionálnej kariéry sa venovala oblasti sociálnych služieb. Je vydatá a má päť detí.

Andrea Turčanová pracovala v rokoch 1993 - 1996 ako technologička a vedúca prevádzky Výrobného družstva Pleta Prešov. V rokoch 1996 - 1998 bola obchodnou zástupkyňou a riaditeľkou UBP, a. s.

Ako pracovníčka Odboru mestských organizácií a verejnoprospešných činností mesta Prešov pôsobila v rokoch 2004 -2005, okrem iného sa venovala úseku preverovania podnetov a sťažností občanov.

V rokoch 2005 - 2007 bola koordinátorkou Programu rozvoja komunitnej sociálnej práce v obciach pre okres Sabinov v rámci Fondu sociálneho rozvoja. V rokoch 2008 - 2009 bola konzultantkou pre sociálnu oblasť občianskeho združenia Partnerstvo sociálnej inklúzie (OZ PSI) Šariš.

V rokoch 2010 - 2012 bola riaditeľkou odboru sociálnych dávok a pomoci na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Prešove. Zároveň bola v tomto čase riaditeľkou nízkoprahového denného centra pre deti a rodinu Občianskeho združenia Tobiáš.

V komunálnej a regionálnej politike sa Andrea Turčanová angažuje od roku 2006 ako členka Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Dve volebné obdobia (2006 - 2010 a 2010 - 2014) zastávala post poslankyne mestského zastupiteľstva v Prešove.

Vo voľbách do VÚC bola v roku 2009 zvolená za poslankyňu Prešovského samosprávneho kraja ako nominantka KDH a SDKÚ-DS. Tento post zastáva už tretie volebné obdobie.

V roku 2014 sa stala spoločnou kandidátkou KDH, SDKÚ-DS, NOVA, Most-Híd, OĽaNO na funkciu primátorky tretieho najväčšieho mesta Slovenska a vo voľbách 15. novembra 2014 bola ako prvá žena v histórii Prešova zvolená. Funkcie primátorky sa ujala 15. decembra 2014.

Počas svojho pôsobenia vo funkcii ju 30. januára 2015 zvolili za 1. viceprezidentku Únie miest Slovenska. Tohto roku, 22. februára 2018, ako prvá primátorka v dejinách Slovenska vystúpila počas slávnostného zasadnutia Dohovoru primátorov a starostov v Bruseli.