Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na Bohozjavenie v Jakubanoch posvätia vodu v miestnom potoku

Na archívnej snímke pomocný prešovský gréckokatolícky biskup Milan Lach pred obradom svätenia vody Jordánu na Troch kráľov v obci Jakubany v okrese Stará Ľubovňa. V Jakubanoch 6. januára 2017. Foto: TASR/Milan Kapusta

Po posvätení vody si v nej ľudia umyjú tvár, aby boli zdraví. Tiež si ju naberajú do nádob a nosia domov.

Jakubany 5. januára (TASR) - Na malom území severného Spiša a Pienin žije niekoľko etník a ľudia si tam dodnes zachovali svoje zvyky a tradície. Šiesteho januára aj v tomto regióne slávia príchod Troch kráľov alebo Bohozjavenie. "Napriek rozmanitosti týchto ľudí spája silná viera v Boha a radosť z príchodu Ježiša Krista. V tento deň, 6. januára na Bohojavlenije, ako sviatok nazývajú gréckokatolícki veriaci, sa na rieke Jakubianka v Jakubanoch pri Starej Ľubovni uskutoční aj posväcovanie vody," informovala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny Erika Šalatová.

Domáci si dodnes medzi sebou hovoria, že idú na Jordán vodu. Procesia sa vydá na púť priamo z "cerkvi" v dopoludňajších hodinách, pričom podľa Šalatovej ide nielen o silný duchovný, ale aj vizuálny zážitok. "Zo sprievodu totiž vyčnievajú nádherné obrazy, známe ako trojice. Tie nasledujú kňazi a potom ostatní veriaci," priblížila.

Po posvätení vody si v nej ľudia umyjú tvár, aby boli zdraví. Tiež si ju naberajú do nádob a nosia domov. Zlý duch tak bude obchádzať nielen domácnosti, ale aj statky veriacich. "Zaujímavosťou je, že v potoku sa jeden týždeň od posvätenia nemôže prať, prípadne nemožno iným spôsobom posvätenú vodu znečistiť," uviedla Šalatová.