Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta

Práve teraz

Združenie bývalých poslancov Európskeho parlamentu si v stredu
večer na pietnej udalosti v Bruseli pripomenulo pamiatku zosnulých europoslancov, vrátane Miroslava Číža. Informuje o tom spravodajca TASR.

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin sa zúčastní
na sobotňajšej korunovácii britského kráľa Karola III. v Londýne. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry DPA a portálu Vatican News.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahuje vo štvrtok od rána v
rámci policajnej akcie s krycím názvom Mamonár. Obvinených bolo zatiaľ deväť osôb. Akcia súvisí s colníkmi. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Karolína Barinková.

Líbyjský vojenský vodca Chalífa Haftar pricestoval do Ríma
na stretnutie s predstaviteľmi talianskych úradov. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry ANSA, ktorá sa odvoláva na zdroje oboznámené so situáciou.

Polícia upozorňuje vodičov na uzavretie diaľnice D1
v Ivachnovej v okrese Ružomberok v smere do Liptovského Mikuláša.

Úvod

Mimoparlamentný Hlas-SD kritizuje dočasne povereného ministra vnútra
Romana Mikulca (OĽANO) za zámenu ubytovne Saratov v bratislavskej Dúbravke za 50 apartmánov v Rači. Namieta najmä nízku kapacitu nového ubytovania pre policajtov.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpil vo štvrtok v úvode
dvojdňovej medzinárodnej konferencie konzervatívcov v Budapešti. Orbán zdôraznil, že Maďarsko je krajinou, kde experimentujú s konzervatívnou politikou budúcnosti.

Fínsko dostalo od Ruska diplomatickú nótu so sťažnosťou na
vandalizmus na ruskom konzuláte v autonómnom fínskom ostrovnom regióne Alandy v Baltskom mori.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR začalo
v máji s predstavovaním nového štátneho vzdelávacieho programu osobne riaditeľom škôl a samotným učiteľom v regiónoch. Osobné stretnutia sa začali 2. mája a potrvajú do 23. júna.

Druhý najdôležitejší predstaviteľ Vatikánu, štátny sekretár Pietro
Parolin potvrdil existenciu mierovej "misie" na ukončenie vojny Ruska na Ukrajine. Povedal to len niekoľko dní po tom, čo pápež František zaskočil ľudí spontánnym odhalením tejto tajnej akcie.

Skupina vedcov extrahovala vzorku ľudskej DNA nájdenú v 20.000
rokov starom kostenom šperku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Obyvatelia Anglicka vo štvrtok rozhodujú o zložení regionálnych
samospráv. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h miestneho času. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webových stránok staníc BBC a Sky News.

Polícia zastavila na Domkárskej ulici v Bratislave cyklistu,
ktorý jazdil pod vplyvom alkoholu. Dychovou skúškou mu namerali 1,71 promile. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline úspešne
predĺžili do krčnej chrbtice 18-ročného pacienta pred tromi rokmi implantovaný špeciálny hrudný a driekový fixátor. Podľa hovorkyne nemocnice zdravotníci zachránili mladíka pred rizikom ochrnutia.

Izraelská armáda vo štvrtok uviedla, že na Západnom brehu
Jordánu zastrelila troch Palestínčanov zapojených do aprílovej vraždy ženy a jej dvoch dcér. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Slovenská technická univerzita (STU) má záujem zintenzívňovať
spoluprácu s rakúskymi univerzitami. O možnostiach diskutoval rektor Oliver Moravčík s veľvyslankyňou Rakúskej republiky na Slovensku Margit Bruck-Friedrichovou na pôde rektorátu STU.

Mesto Prievidza si v tomto roku pripomína 910. výročie prvej písomnej
zmienky, ako i 640 rokov od získania privilégií slobodného kráľovského mesta. Na počiatočný vstup hornonitrianskych obcí do histórie upozorní výstava V posolstve kráľa.

Vláda by mala prísť s jasným záväzkom, že razantne prepracuje
súčasné plány v oblasti desegregácie škôl. V reakcii na to, že EK zažalovala Slovensko za segregáciu rómskych detí vo vzdelávaní,to uviedli na svojom webe analytici z Centra vzdelávacích analýz (CVA).

Sobotná prechádzka mestom Trenčín so sprievodcom bude venovaná
významným textilným továrňam, ktoré sa v minulosti nachádzali v meste. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) priebežne uzatvára tunel Sitina
v smere z Lamača do Mlynskej doliny v Bratislave. Vodiči by mali preto sledovať svetelné dopravné značky. Informuje o tom Zelená vlna RTVS.