Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Práve teraz

Do konca školského roka bude nové kurikulum, podľa ktorého sa bude
od septembra učiť prvých 40 základných škôl, prístupné každému. Pre TASR to potvrdil dočasne poverený minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký.

Nemecké pivo je v krajinách mimo Európskej únie čoraz obľúbenejšie.
V roku 2022 sa tam vyviezlo takmer 716 miliónov litrov piva s obsahom alkoholu.

Na efektívny výkon probačného dohľadu a mediácie by sa mal počet
úradníkov minimálne strojnásobiť. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa pred záverečnou konferenciou k národnému projektu.

Svojho favorita spomedzi finálnej desiatky ocenenia Učiteľ Slovenska
si môže vybrať aj verejnosť. Tá sa môže zapojiť do hlasovania v kategórii cena verejnosti, ktoré už bolo spustené. TASR o tom informovala komunikačná manažérka Eva Sládková z CEEV Živica.

Okresy Tvrdošín, Dolný Kubín a Kysucké Nové Mesto sú v dôsledku
zmeny klímy najohrozenejšie extrémnym zrážkami. Medzi najviac ohrozené obce patria Ostrovany, Chminianske Jakubovany či Jarovnice, kde žijú marginalizované rómske komunity.

Úvod

Slovenský hokejista Šimon Petráš si minulý týždeň pripísal prvé dva
štarty v národnom tíme. Vo Švajčiarsku odohral dva duely proti domácemu výberu a v tom druhom zaznamenal aj prvý reprezentačný gól.

Za vysokými faktúrami za energie, ktoré doteraz dobiehajú domácnosti
a podnikateľov, stoja zlé a neuvážené rozhodnutia bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka a jeho štátneho tajomníka Karola Galeka (obidvaja SaS).

Rusko si buduje svoje medzinárodné rezervy s aktívami, ktoré nemôžu
byť terčom západných sankcií. Uviedla to guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Dvojica ekologických aktivistov spôsobila prerušenie zápasov na
majstrovstvách sveta v snookri. Počas úvodného frejmu duelu medzi Robertom Milkinsom a Joeom Perrym vyskočil na stôl v sheffieldskom divadle Crucible muž z publika a na plátno vysypal oranžový prášok.

Priaznivci pozorovania nočnej oblohy si v týchto dňoch môžu vychutnať
pohľad na meteorický roj Lyríd. Vesmírny úkaz je činný od utorka a potrvá do 25. apríla. Maximum meteorickej aktivity nastane v nedeľu 23. apríla.

V anglickom parku za kaštieľom v Betliari možno mať svoj vlastný strom
. Vďaka tejto aktivite, ktorá verejnosti ponúka možnosť podieľať sa na ochrane a obnove prírodného a kultúrneho dedičstva, vysadili už 120 stromov. Túto jar ich pribudlo 25.

Na bratislavskej diaľnici D2 v Mlynskej Doline v smere do Petržalky
sa zrazili dve autá. Informuje o tom Zelená vlna RTVS na svojom webe.

Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu.
Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin navštívil vojenské ústredia ruskej
armády v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámil to Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AP a denníka The Guardian.

Ministri zahraničných vecí krajín G7 upozornili Rusko, že sú
pripravení sprísniť sankcie pre jeho inváziu na Ukrajinu. Takisto vyzvali Čínu, aby dodržiavala medzinárodné pravidlá. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Napriek zložitým vzťahom v rámci geopolitickej situácie a rastúcej
asertivite Číny sú vzťahy medzi SR a Čínou charakterizované spoluprácou a konštruktívnym dialógom, ako aj na úrovni EÚ. Pre TASR to uviedol komunikačný odbor rezortu diplomacie.

Ceny ropy sa zvýšili, keďže silnejší než očakávaný rast čínskej
ekonomiky podporil optimizmus v súvislosti s oživením dopytu po komodite v tejto krajine. Avšak zároveň obavy zo zvyšovania úrokových sadzieb v USA a silnejšieho dolára obmedzili zisky ropy.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripravuje nový
národný projekt na financovanie podporných profesií v školstve, ktorý bude financovaný z nového Programu Slovensko, teda zo zdrojov EÚ.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol v Brazílii s
prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, ktorého Washington kritizoval za nedávne výroky, že USA svojou vojenskou pomocou podnecujú vojnu na Ukrajine.

Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ Olexij Danilov povedal, že
Ukrajina spustí protiofenzívu proti ruským vojakom, keď bude pripravená. Dodal, že je len otázkou času, kedy Ukrajina dosiahne potrebnú úroveň vojenskej pripravenosti.