Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela

Práve teraz

Priebeh nedeľného futbalového zápasu medzi ŠK Slovan
Bratislava a FC DAC Dunajská Streda na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave je podľa polície zatiaľ pokojný. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Peruánske a kanadské úrady spoločne zabránili
virtuálnej dražbe 20 starodávnych predmetov pochádzajúcich z peruánskej predhispánskej kultúry Chancay. Oznámilo to v sobotu ministerstvo zahraničných vecí v Lime.

Hokejisti HC Vítkovice Ridera zvíťazili vo štvrtom zápase
semifinále play off českej extraligy nad Mountfield Hradec Králové 2:1. V sérii zaznamenali prvý bod a znížili stav na 3:1.

Mesto Banská Bystrica predstaví verejnosti súťažné návrhy
krajinársko-architektonickej súťaže na revitalizáciu mestského parku. Vernisáž sa uskutoční 19. apríla o 17.00 h v Radnici na Námestí SNP.

Švajčiarsky export do Ruska napriek sankciám klesol
iba mierne a v prípade produktov farmaceutického priemyslu sa dokonca vyšplhal na rekordnú úroveň. Informácie, ktoré priniesol nedeľník NZZ am Sonntag, TASR prevzala od agentúry AFP.

Úvod

Florbalistky NTS FK - ZŠ Nemšová zvíťazili v piatom
stretnutí finále play off Hyundai extraligy žien nad FBK Harvard Partizánske 4:2 a vyrovnali sériu na 2:2 na zápasy.

V bratislavskej Rači začne od 19. apríla opäť
premávať tzv. zelený taxík. Určený je na odvoz objemného komunálneho i biologicky rozložiteľného odpadu.

Nemecké úrady musia dôslednejšie zakročiť proti domácim firmám, ktoré
prostredníctvom tretích krajín obchodujú s Ruskom, a tým obchádzajú sankcie EÚ. V rozhovore to uviedol počas víkendu nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck.

Rusko tvrdí, že v marci znížilo ťažbu ropy o 700.000
barelov (1 barel = 159 litrov) denne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol,
že Európa nesmie "nasledovať" Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu. Podľa neho EÚ riskuje, že sa zapletie do "kríz, ktoré nie sú naše". Povedal to v rozhovore pre médiá zverejnenom v nedeľu.

Mesto Tlmače vysadilo 103 kusov krov a stromov. Výsadba sa uskutočnila
z projektu Slovenskej agentúry životného prostredia s názvom Podpora biodiverzity prvkami zelenej infraštruktúry v obciach Slovenska - Zelené obce Slovenska, ktorý je financovaný zo zdrojov EÚ.

Lavína, ktorá spadla vo francúzskych Alpách neďaleko
hory Mont Blanc, si vyžiadala v nedeľu životy štyroch ľudí a niekoľko zranených, oznámil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin.

Bankové úvery v USA v posledných marcových
týždňoch rekordne klesli. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Írsky prezident Michael Higgins sa spolu s predsedom
írskej vlády Leom Varadkarom zúčastnil v nedeľu na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 107. výročia Veľkonočného povstania z roku 1916 v Dubline.

Bratislavská Petržalka vyhlásila tri verejné súťaže na prenájom takmer
40 garážových státí. Voľné parkovacie miesta sú k dispozícii na Rovniankovej, Mlynarovičovej a Gercenovej ulici. Návrhy je potrebné doručiť do 20. apríla. Rozhodujúcim kritériom je najvyššia cena.

Holandský cyklista Mathieu van der Poel triumfoval na 120.
ročníku slávnych pretekov Paríž - Roubaix. Jazdec stajne Alpecin-Deceuninck sa presadil po úniku a 256,6 km dlhú trasu z Compigne na velodróm v Roubaix zvládol za 5:28:42 hodiny.

Britský kráľ Karol III. sa spolu s manželkou Kamilou
a poprednými členmi kráľovskej rodiny zišli v nedeľu na tradičnej veľkonočnej omši v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor.

Počas Veľkej noci sa na šľachtických dvoroch
v niektorých regiónoch Šariša a Spiša objavovalo aj pečivo, ktoré sa konzumovalo iba na jar a len počas pôstu. Boli to tzv. Judášove uši, tradičné veľkonočné pečivo, podobné pasche.

Na policajných oddeleniach dokladov pretrváva nápor žiadateľov. Polícia
ho zaznamenáva už od vypuknutia vojny na Ukrajine. Súvisí aj s blížiacou sa letnou turistickou sezónou či výmenou občianskych preukazov z dôvodu zmien v elektronickom čipe. Verejnosti odporúča požiadať o vydanie dokladov na menších pracoviskách, kde sú čakacie doby výrazne kratšie.

Mesto Nitra sa stihne včas pripraviť na zmeny
v zákone o cestnej premávke, podľa ktorej nebudú môcť vodiči od 1. októbra parkovať svoje autá na komunikáciách pre peších. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek.