Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida

Práve teraz

V železničnej stanici Košice sa dnes krátko po 18.00 h
vykoľajil vlak. Na mieste nie je nikto zranený. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Vysokoškolského profesora pôsobiaceho v Kanade Hassana Diaba
odsúdil francúzsky súd v neprítomnosti na doživotné väzenie za bombový útok pred parížskou synagógou v roku 1980. Pri výbuchu zahynuli štyri osoby a 46 ich utrpelo zranenia.

Hlavnými víťazmi ekosúťaže v separovaní odpadu sú deti z Prešova,
bratislavskej mestskej časti Ružinov, Nových Zámkov a Trnavy. Súťaž sa uskutočnila na prelome marca a apríla.

Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili v 6. kole nadstavbovej
časti Fortuna ligy v skupine o udržanie nad AS Trenčín 4:1.

Moskva v piatok informovala, že pozorne sleduje správy o potenciálnom
zákaze vývozu väčšiny tovarov do Ruska. Zároveň varovala, že takýto krok by uškodil celej globálnej ekonomike. TASR o tom píše na základe správy stanice Sky News.

Úvod

K žiadnemu ovplyvňovaniu exšéfa finančnej správy Františka
Imreczeho zo strany policajtov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) nikdy nedošlo. Vyplýva to z reakcie NAKA na štvrtkovú (20. 4.) tlačovú konferenciu opozičného Smeru-SD.

Agentúra OSN pre migráciu (IOM) v piatok uviedla,
že jeden z členov jej personálu prišiel o život počas bojov na juhu Sudánu po tom, čo sa jeho vozidlo dostalo pod paľbu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Tridsaťjedenročný sólista baletu Odeskej opery Rostyslav Jančyšen
zahynul počas bojov na frontovej línii na Ukrajine. Opera to oznámila v statuse na sociálnej sieti Facebook, informuje TASR na základe piatkovej správy televízie CNN.

Nemecko, Poľsko a Ukrajina sa v piatok dohodli na tom, že v Poľsku
zriadia centrum na opravu a údržbu tankov Leopard, aby sa mohli rýchlo vracať späť na front, kde ich Kyjev nasadzuje do boja proti ruským inváznym silám. Oznámil to nemecký minister obrany Pistorius.

Českého dobrovoľníka, ktorý bojoval koncom marca minulého roka na
Ukrajine, obvinili zo služby v cudzej armáde a rabovania. Hrozí mu výnimočný trest. Na zistenie servera Seznam Zprávy upozorňuje spravodajkyňa TASR v Prahe. Čech sa k rabovaniu podľa servera priznal.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,5 postihlo prístavné mesto Catania
na talianskom ostrove Sicília, informuje TASR na základe správy agentúry APA.

Slovensko je jedným z najaktívnejších štátov v poskytovaní vojenskej
pomoci Ukrajine a je odhodlané v tom pokračovať. Ukrajine bude naďalej posielať aj humanitárnu pomoc. Celkovo Slovensko poskytlo Ukrajine už 12 balíkov pomoci.

Piatková deviata partia súboja o titul majstra sveta v šachu v
kazašskej Astane nemala víťaza. Rus Jan Nepomňaščij hrajúci s bielymi kameňmi pod hlavičkou Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE) sa v nej po 82. ťahu dohodol na remíze s Číňanom Ting Li-ženom.

V Bratislave sa na Prístavnom moste v smere na
Zlaté piesky zrazili štyri osobné autá s kamiónom. Na sociálnej sieti o tom informuje Zelená vlna RTVS.

Kanada ohlásila ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote
39 miliónov kanadských dolárov. Zahŕňať má 40 ostreľovacích pušiek a muníciu, 16 rádiokomunikačných zariadení aj príspevok do fondu NATO určený na pomoc Kyjevu v boji proti ruskej agresií.

Súd moskovského okresu Lefortovo vydal na žiadosť vyšetrovateľov v
neprítomnosti zatykač na bulharského novinára Christa Grozeva z investigatívneho portálu Bellingcat za údajné "nezákonné prekročenie hraníc Ruskej federácie“.

TTSK začal s výstavbou nového zariadenia sociálnych služieb
v Moravskom Svätom Jáne v okrese Senica. Do zariadenia s kapacitou pre 40 klientov investuje takmer 5,9 milióna eur a ide o jeden z najväčších investičných projektov, ktorý kraj financuje.

Tunel Sitina bude počas víkendových nocí a rán úplne neprejazdný.
Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave o tom informovalo na sociálnej sieti. Dôvodom je servisná uzávera tunela.

Českí akademici odovzdali na ministerstve školstva petíciu adresovanú
vláde, v ktorej žiadajú okamžité riešenie finančnej krízy na univerzitách. Situácia je podľa nich neudržateľná, preto nevylučujú ani štrajk, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Vysoká inflácia má v Rakúsku viditeľné spoločenské dôsledky.
V roku 2022 žilo v krajine podľa aktuálnej správy rakúskeho štatistického úradu 201.000 ľudí spadajúcich do kategórie výrazne sociálne a materiálne znevýhodnených.