Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia

Práve teraz

Na omšu pápeža Františka, ktorá sa v závere trojdňovej návštevy hlavy
katolíckej cirkvi v Maďarsku konala na Kossuthovom námestí, pricestovali viaceré skupiny veriacich zo Slovenska. Pre TASR to uviedol Vladimír Krištín z mediálneho tímu Bratislavskej arcidiecézy.

Ostreľovanie obce Suzemka v Brianskej oblasti na západe Ruska
si podľa najnovšej bilancie vyžiadalo štyri obete na životoch.

Návrh na zavedenie očkovania v lekárňach bol dobre pripravený.
Myslí si to dekan Farmaceutickej fakulty UK v Bratislave Ján Klimas, ktorý vypustenie návrhu z vládnej novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach vníma ako prekvapujúce rozhodnutie.

Slovenskí hokejisti do 18 rokov nastúpili na MS
vo švajčiarskom Bazileji na duel o bronz proti Kanade v bránke opäť so Samuelom Urbanom.

Koalícia a opozícia sa nezhodujú v tom, či je pomoc zo strany štátu,
aj čo sa cien potravín či podnikateľov týka, dostatočná. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša sa urobilo maximum, hoci priznal, že sa vždy dá urobiť aj viac.

Úvod

Mexický pretekár Sergio Perez vyhral nedeľnú Veľkú cenu Azerbajdžanu
seriálu MS formuly 1. Na mestskom okruhu v Baku obsadil druhé miesto jeho tímový kolega z Red Bullu a úradujúci majster sveta Holanďan Max Verstappen, pódium doplnil Monačan Charles Leclerc (Ferrari).

Perspektívnou oblasťou možnej pomoci Ukrajine je spolupráca pri
odmíňovaní. "Slovensko má skvelé technológie a sme v tom špička vo svete," povedala na nedeľnom brífingu po návrate z návštevy Ukrajiny prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Útok dronmi, ku ktorému došlo v sobotu na Moskvou anektovanom
ukrajinskom polostrove Krym, bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú protiofenzívu Kyjeva, uviedli v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily

Cestujúcich trajektu premávajúceho na škótske súostrovie Orkneje
museli evakuovať po tom, čo plavidlo začalo horieť a následne narazilo na plytčinu. Prevádzkovateľ trajektu Pentland Ferries incident označil za "vážnu nehodu". V nedeľu to uviedol denník The Guardian

Ruskí velitelia vo vojne proti Ukrajine podľa najnovších odhadov
britských tajných služieb výrazne sprísnili tresty vojakom za porušenia disciplíny, uviedlo v nedeľu ministerstvo obrany v Lodnýne. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) trvá na
tom, že odvolanie Lucie Kurilovskej z funkcie rektorky Akadémie Policajného zboru bolo nevyhnutné. Vyplýva to z jeho vyjadrenia v diskusnej relácii TA3 V politike.

Námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Meľnyk
označil možnosť, že by Čína prevzala v súvislosti s vojnou na Ukrajine úlohu mediátora, za "nie nerealistickú".

Pápež František vyzval veriacich na Kossuthovom námestí v Budapešti,
aby boli otvorení voči migrantom i tým, ktorí sú "pre nás cudzincami či sa od nás odlišujú".

Banskobystrickí futbalisti si po sobotňajšej domácej remíze so Žilinou
(1:1) udržali štvrtú pozíciu v tabuľke nadstavbovej časti Fortuna ligy o titul. Bod uhrali aj bez zraneného kapitána Róberta Polievka, ktorý má problém so svalom.

Najmenej 11 ľudí prišlo o život v dôsledku úniku plynu v indickom
štáte Pandžáb. V oblasti stále prebiehajú záchranárske práce. V nedeľu to uviedli miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Záujem o testy na zhodnotenie zdravia či alergií u samoplatcov stúpa.
Podľa obchodného manažéra Synlab Slovakia Michala Laurenčíka ľuďom najviac vyhovuje krátka čakacia doba na termín a dostupnosť výsledkov.

Ukrajinci sú nezlomne presvedčení, že vo vojne zvíťazia a budú
slobodní; zatiaľ čo Rusko zmysel tejto vojny ešte nenašlo, povedal v rozhovore pre Českú televíziu prezident ČR Petr Pavel, ktorý v nedeľu ukončil návštevu Ukrajiny.

Ministerstvo obrany (MO) SR dopĺňa technický personál pre dve lietadlá
C-27J Spartan. U talianskej spoločnosti Leonardo objednalo výcvik v hodnote 414.878 eur bez DPH. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri a vyjadrenia hovorkyne ministerstva.

Slovenský hokejista Šimon Nemec zaznamenal asistenciu v nočnom
zápase play off AHL. Jeho tím Utica Comets zvíťazil v Toronte 7:2 a vyrovnal stav série hranej na tri víťazstvá na 1:1. Nemec sa podieľal na víťaznom góle Nolana Stevensa.

Omšou na Kossuthovom námestí v Budapešti za účasti niekoľko
státisícov ľudí, ktorá sa začala v nedeľu o 09.30 h, vrcholí trojdňová návšteva pápeža Františka v Maďarsku. Medzi účastníkmi podujatia sú aj veriaci z okolitých krajín vrátane Slovenska