Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma

Práve teraz

Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman v piatok
podpísal zrušenie vyhlášky, ktorou sa zakazoval vstup vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny alebo s pôvodom z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky.

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho juhoafrický
kolega Cyril Ramaphosa sa v piatok dohodli na prehĺbení vzťahov medzi svojimi krajinami. Po telefonáte oboch lídrov to vo vyhlásení uviedol Kremeľ.

Takmer pol tony kokaínu zhabali švédski colníci
v prístavnom meste Helsingborg na juhu krajiny. V piatok to oznámili miestne úrady, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Obžalovaná Alena Zs. pred senátom Špecializovaného trestného súdu
(ŠTS) v Pezinku vyhlásila, že si nikdy neobjednala žiadnu vraždu. Vo svojej záverečnej reči zároveň spochybňovala dôveryhodnosť výpovedí svedka Zoltána A.

Na bezpečnosť nočného života v Bratislave začína od piatka
opäť dohliadať dobrovoľnícka Nočná pomoc. Posilní tak prácu mestskej a štátnej polície či záchrannej služby. K dispozícii bude do konca septembra.

Úvod

Fínski hokejisti prehrali v otváracom zápase A-skupiny 86.
MS s USA 4:1. V domácom dejisku Tampere nestačili na súpera v druhých dvoch tretinách, v ktorých ich Američania zatienili v najdôležitejších herných činnostiach.

Obžalovaný Marian K. sa necítil byť článkami zavraždeného novinára
Jána Kuciaka nijako ohrozovaný. Povedal to počas záverečnej reči v rámci prípadu Kuciakovej likvidácie a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom úvodnom vystúpení
na 86. MS s Českom 2:3. V zápase B-skupiny v Rige viedli 1:0 i 2:1, ale súper ešte v prvej tretine otočil skóre dvoma gólmi Lukáša Sedláka. Góly SR strelili Martin Chromiak a Mislav Rosandič.

Portugalský parlament v piatok schválil zákon, ktorý dekriminalizuje
eutanáziu pre ľudí trpiacich nevyliečiteľnými chorobami či trpiacich veľkými bolesťami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Nemecko plánuje nakúpiť 18 tankov Leopard 2 za 525 miliónov eur,
aby tak nahradilo tanky, ktoré poskytlo Ukrajine. Pre agentúru Reuters to v piatok povedal nemenovaný zdroj oboznámený so záležitosťou, informuje TASR.

Nálada spotrebiteľov v USA sa v máji znížila viac, než sa čakalo,
a je najhoršia za 6 mesiacov. Spor v Kongrese o zvýšenie stropu na federálny dlh totiž podporil obavy týkajúce sa ekonomických vyhliadok.

Podporovatelia Kyjeva chápu, že ohlásená ukrajinská protiofenzíva
možno nepovedie k úplnému vytlačeniu ruských vojakov a k definitívnej porážke Ruska vo všetkých okupovaných oblastiach, povedal ukrajinský vojenský analytik Olexandr Musijenko.

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili 8. rokovací deň aktuálnej
schôdze diskusiou o oslobodení príjmov matiek a mladých od dane. Návrh novely zákona o dani z príjmov predložil poslanec Igor Matovič (OĽANO).

K 1. januáru 2021 žilo na Slovensku 71.076 ľudí bez domova.
Prevládali medzi nimi muži. Takmer 80 percent sekundárnych bezdomovcov je v produktívnom veku. Vyplýva to zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021.

Španielsky premiér Pedro Sánchez udelil bývalej predsedníčke
americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej vyznamenanie Rad Izabely Kastílskej.

Výmena generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu
zostane už na novom ministrovi pôdohospodárstva. Uviedol to dočasne poverený minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan (nominant OĽANO).

Dopravný podnik hlavného mesta Prahy (DPP) daroval ukrajinskému mestu
Mykolajiv dva autobusy. Praha tým chce v spolupráci s neziskovou organizáciou Človek v tiesni pomôcť pri obnove dopravnej infraštruktúry.

Strana Za ľudí nepovažuje za šťastné, ak sú vo vláde odborníkov mená
ľudí, ktorí v minulých voľbách kandidovali za mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) a KDH. Nová vláda sa tak podľa strany nedá označiť za nepolitickú.

Členovia vlády odborníkov idú do rizika a dobrodružstva.
Každý minister môže počas nasledujúcich mesiacov maximálne "svietiť a kúriť", ak nemá podporu Národnej rady (NR) SR. Skonštatovala to mimoparlamentná SNS.