Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana

Práve teraz

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR k návrhu na odvolanie
predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie sa popoludní nezačalo. Parlament totiž nebol uznášaniaschopný, prítomných bolo len 66 poslancov.

Prinajmenšom sedem osôb utrpelo v utorok v Tel Avive zranenia po tom,
ako do nich autom úmyselne vrazil neznámy muž, ktorého následne zastrelil ozbrojený civilista. Polícia incident označila za teroristický útok.

Zákonom o štatúte učiteľov, ktorý bol schválený v utorok v maďarskom
parlamente, vrcholí deštrukcia, ktorú vykonáva vláda premiéra Orbána v školstve počas uplynulých 12 rokov. Po prijatí zákona to v pléne vyhlásil poslanec opozičnej strany Párbeszéd Tamás Mellár

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach
nominoval slovenskú strelkyňu Danku Bartekovú do komisie pre budúcich hostiteľov ZOH.

Na doživotie odsúdili v utorok v Nemecku 27-ročného Eritrejčana
za vraždu a pokus o vraždu. Oboch činov sa dopustil, keď vlani v decembri napadol nožom dve školáčky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Úvod

Bývalý americký prezident Bill Clinton počas návštevy Albánska
vyzval kosovskú vládu, aby prestala zhoršovať napätú situáciu na severe Kosova obývanom prevažne Srbmi. V utorok to uviedla agentúra Reuters.

Líderka exilovej bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská
v utorok dostala anonymnú správu, v ktorej sa písalo o úmrtí jej väzneného manžela Siarheja. Cichanovská pritom nemá od marca o manželovi nijaké správy.

Z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky obvinili popradskí
dopravní policajti 58-ročného muža z obce Ždiar v okrese Poprad. TASR o tom informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik.

Vodiča pod vplyvom alkoholu zastavili policajti 2. júla krátko po 2.00
h na Dubnickej ulici v Bojniciach. V dychu mu namerali viac ako 2,5 promile. Informovala o tom v utorok trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Poslanci maďarského parlamentu z vládneho bloku Fidesz-KDNP
schválili v utorok návrh zákona o štatúte pedagógov, ktorý bol predložený pod názvom Nový kariérny postup učiteľov. Proti zákonu dlhodobo protestovali učitelia, žiaci i viaceré občianske združenia.

Policajný prezident Š. Hamran kritizuje zneužívanie minulotýždňovej
vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi. Niektorí podľa neho komentujú postupy polície a spochybňujú jej prácu, hoci nemajú k dispozícii ani len čiastkové informácie. Povedal to na tlačovej konferencii.

Členské štáty Severoatlantickej aliancie (NATO) predĺžili mandát
jej súčasného generálneho tajomníka Jensa Stoltenberga o jeden rok do 1. októbra 2024. Ide už o druhé predĺženie Stoltenbergovho mandátu na čele NATO.

Festivalové parkovisko, obe stanové mestečká, Tent Inn, Chatky Inovec
a Trenčín (okrem Family Parku), silent camp a karavan parking otvoria pre účastníkov hudobného festivalu Pohoda na trenčianskom letisku o deň skôr, v stredu 5. júla o 18.00 h.

Reálne mzdy zamestnancov sa vlani prepadli takmer v celej Európskej
únii. Z novej štúdie nemeckého Inštitútu hospodárskych a sociálnych štúdií ústavu Hansa Böcklera (WSI) vyplynulo, že kúpna sila zamestnancov sa znížila v 26 z 27 členských štátov.

Podvodník obral 22-ročnú ženu z Bratislavy o 2800 eur.
Poškodená vo falošnom formulári doručovacej spoločnosti vyplnila údaje do svojho internetbankingu. Bratislavská polícia na to upozornila na sociálnej sieti.

Profesionálni hasiči v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK)
absolvovali v júni 251 výjazdov k mimoriadnym udalostiam. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trenčíne Marián Petrík.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) sa dohodla na
pokračovaní zmluvného vzťahu s Detskou fakultnou nemocnicou (DFN) Košice na ďalší rok.

V Severnej Kórei v ostatnom čase zrejme zmiernili nariadenia o nosení
rúšok. TASR o tom informuje na základe utorňajšej správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na tamojšie štátne médiá, v ktorých sa v uplynulom týždni objavili zábery mnohých ľudí bez rúšok.

Hlavné pojednávanie v korupčnej kauze guvernéra Národnej banky
Slovenska (NBS) a exministra financií Petra Kažimíra pokračuje v utorok na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku čítaním listinných dôkazov.