Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda

Práve teraz

V severoamerickom štáte Montana sa v sobotu zrútil most
ponad riekou Yellowstone, v dôsledku čoho do rieky spadol nákladný vlak prevážajúci asfalt a síru. Informovala o tom agentúra AP.

Pri nehode bagra v dolnosaskom okrese Harburg v Nemecku
zahynulo v sobotu jedno dieťa a jedna dospelá osoba, pričom desať ďalších detí utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra DPA odvolávajúc sa na tamojšiu políciu.

Kanadská polícia začala vyšetrovať okolnosti úmrtia piatich
ľudí, ktorí zahynuli pri implózii miniponorky Titan počas jej výpravy k vraku zaocenánskeho parníka Titanic.

Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa stiahli z mesta Rostov
na Done, ktoré v sobotu ráno obsadili, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na gubernátora Rostovskej oblasti Vasilija Golubeva.

Predseda Zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley
zrušil v sobotu svoju cestu na Blízky východ vzhľadom na krízu v Rusku, oznámil hovorca Zboru náčelníkov štábov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Úvod

Slovenský plochodrážnik Martin Vaculík obsadil na sobotňajších
pretekoch seriálu MS (GP) v poľskom Gorzówe 14. miesto. Získal zaň tri body a v priebežnom hodnotení seriálu klesol z piateho miesta na siedme. Vypadol tým z elitnej šestky, ktorá znamená automatickú účasť v seriáli MS aj pre budúcu sezónu.

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenkov sobotu
telefonicky informoval ruského prezidenta Vladimira Putina o pozitívnom výsledku svojich rokovaní s vodcom Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom. Putin sa Lukašenkovi poďakoval za vykonanú prácu.

Slovenské vodné pólistky zvíťazili nad Maltou 16:10 vo svojom
úvodnom zápase kvalifikačného turnaja ME 2024. Pre ich súperky to bol už druhý a zároveň posledný zápas v Burgase a po dvoch prehrách obsadili v trojčlennej tabuľke posledné miesto.

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin
nariadil svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AP.

Vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin nariadil
svojim jednotkám, aby zastavili svoj pochod na Moskvu. Správu o tom TASR prebrala z agentúry AP.

Americký prezident Joe Biden sa v sobotu telefonicky spojil s lídrami
Británie, Francúzska a Nemecka a hovoril s nimi o prebiehajúcej kríze v Rusku. Podľa agentúry AFP sa to uvádza vo vyhlásení Bieleho domu.

Niekoľko desiatok židovských osadníkov v sobotu preniklo do
palestínskej dediny Umm Safá na Západnom brehu a podpaľovali tam autá i domy. Informoval o tom na svojom webe denník The Times of Israel (TOI).

Bieloruská exilová opozícia sa zišla na mimoriadnom zasadnutí
a na základe jeho výsledkov zriadila operačný štáb. Chce tiež vyzvať všetky demokratické organizácie a dobrovoľníkov bojujúcich na Ukrajine, aby vypracovali spoločný plán na obranu Bieloruska.

Moskovský primátor Sergej Sobianin vyhlásil budúci pondelok za deň
pracovného voľna. Ako objasnil, cieľom je minimalizovať riziká v rámci režimu protiteroristickej operácie, ktorý platí v Moskve v súvislosti so vzburou Vagnerovej skupiny vedenej Prigožinom.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell sa v sobotu telefonicky spojil
s ministrami zahraničných vecí krajín skupiny G7, aby si vymenili názory na situáciu v Rusku. TASR správu prevzala z Borrellovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová získala na III. európskych
hrách v Krakove bronzovú medailu. Gajanová zaznamenala ešte v stredu v súboji bežkýň na 800 m v II. divízii ME tretí najlepší čas 1:59,92 min a dnes ju zo súperiek v I. divízii žiadna nepredbehla.

Objavili sa špekulácie o tom, že ruský prezident Vladimir Putin sa
už nenachádza v Moskve. Práve hlavné mesto je pravdepodobným cieľom vzbury žoldnierskej Vagnerovej skupiny. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však tvrdí, že Putin je stále v Moskve a pracuje odtiaľ.

Šéf súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin
vyhlásil, že jeho bojovníci prevzali kontrolu nad vojenským velením v Rostove nad Donom "bez jediného výstrelu" a dodal, že mali podporu miestnych obyvateľov. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Úrady v Kalužskej oblasti ležiacej južne od Moskvy od soboty dočasne
obmedzili automobilovú dopravu na cestách vedúcich do susedných oblastí Ruskej federácie vrátane Brianskej, ktorá má hranicu spoločnú s Ukrajinou.

Anglický futbalový klub Newcastle United má záujem
o slovenského obrancu Dávida Hancka. V sobotu o tom informoval britský denník Daily Mail.