Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda

Práve teraz

Výstraha prvého stupňa pred povodňou platí v nedeľu pre okresy
Rimavská Sobota a Rožňava. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Občania Guatemaly si v nedeľu volia prezidenta a zloženie
parlamentu. O priazeň vyše deviatich miliónov oprávnených voličov sa v tejto stredoamerickej krajine uchádza 22 prezidentských kandidátov. TASR správu prevzala z agentúry AFP a AP.

Španielsky motocyklista Marc Marquez niekoľko hodín pred štartom
MotoGP na VC Holandska v Assene oznámil, že sa nepostaví na štart. Dôvodom boli pretrvávajúce zdravotné problémy po viacerých pádoch, ktoré utrpel počas prebiehajúcej sezóny.

Prezidentka Čaputová mala oznámiť rozhodnutie znovu nekandidovať o
pol roka skôr, aby mali aj obyčajní ľudia, ktorí by mali záujem, priestor rozbehnúť prezidentskú kampaň. V diskusnej relácii televízie Markíza Na telo to povedal šéf hnutia OĽANO a priatelia Matovič.

Extraligový klub HK Nitra už nepočíta so službami obrancov Miroslava
Pupáka a Ivana Švarného. Pupák bude pôsobiť v nižšej súťaži v drese Topoľčian, Švarný bude jeden z asistentov hlavného trénera Nitry Antonína Stavjaňu. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

Úvod

Jeden človek zahynul a ďalší utrpeli zranenia pri nehode na horskej
dráhe v zábavnom parku vo švédskej metropole Štokholm. Informovala o tom švédska tlačová agentúra TT s odvolaním na hovorcu zábavného parku. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Mesto Handlová spustilo do prevádzky fontánu na Námestí baníkov.
Obyvatelia môžu pri vysokých teplotách využiť i vodnú hmlu či kužeľ s pitnou vodou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Slovenské reprezentantky vo vodnom póle postúpili na ME 2024.
V záverečnom zápase kvalifikačnej A-skupiny zdolali v Burgase domáce Bulharky 20:12 a obsadili v nej prvé miesto. Slovenky sa na ME prebojovali tretíkrát v histórii.

Hnutie OĽANO a priatelia pravdepodobne pôjde do predčasných
septembrových parlamentných volieb v koalícii strán. Povedal to líder hnutia Igor Matovič v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Koalícia dvoch a troch strán potrebuje na postup do parlamentu aspoň sedem percent, väčšie koalície aspoň desať.

Bojovníci z Vagnerovej skupiny sa stiahli z Lipeckej oblasti, oznámili
v nedeľu miestne úrady. Vagnerovci prechádzali územím tohto regiónu v rámci pokusu o zvrhnutie velenia ruskej armády. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard
Sulík sa zhodli, že Rusko pácha vojnové zločiny a bude za to musieť niesť dôsledky. Obaja zároveň v diskusnej relácii TA3 V politike deklarovali, že naďalej budú podporovať vojenskú pomoc Slovenska Ukrajine.

Saudskoarabský ropný gigant Saudi Aramco a francúzska spoločnosť
TotalEnergies podpísali v sobotu (24. 6.) zmluvu o výstavbe petrochemického závodu v Perzskom zálive v hodnote 11 miliárd USD (10,11 miliardy eur). Informovali o tom obe spoločnosti. TASR správu prevzala z AFP.

Vybrané úseky chodníkov v Bánovciach nad Bebravou sa dočkajú
opravy. Na práce vyčlenila samospráva v rozpočte mesta viac ako 350.000 eur, v pláne má opraviť približne 13.600 štvorcových metrov (m2) plochy.

Nemecká tenistka Angelique Kerberová sa plánuje vrátiť do tenisového
kolotoča na začiatku budúcej sezóny. Jej prvý cieľ po prestávke po narodení dcéry je účasť na prvom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open, ktorý je na programe v januári.

Pri voľbe poštou zo zahraničia môže volič sledovať pohyb zásielky
cez notifikácie, ak o ňu požiadal elektronicky. Notifikácia ho má tiež informovať, pokiaľ sa mu nedoručí zásielka s volebnými materiálmi. O voľbu poštou zo zahraničia sa dá požiadať do 9. augusta. Žiadať sa dá elektronicky aj listom.

Mesto Zvolen plánuje obnoviť a zväčšiť svoju mestskú plaváreň,
rozšíriť ju chce o ďalší bazén. Vyplýva to z informačného materiálu, ktorý predkladá mestským poslancom na júnové rokovanie zastupiteľstva.

Referenda o výstavbe spaľovne v obci Močenok v okrese Šaľa sa
zúčastnilo 48,92 percenta oprávnených hlasujúcich, čo je 1741 zapísaných voličov v obci. Referendum tak bolo neplatné. Informovala o tom obec na webovej stránke.

Bojovníci z Vagnerovej skupiny sa sťahujú z Voronežskej oblasti, cez
ktorú prechádzali v rámci vzbury proti veleniu ruskej armády. Uviedol to v nedeľu tamojší gubernátor Alexandr Gusev. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Americký hokejový obranca Scott Perunovich podpísal ročný kontrakt
s klubom St. Louis Blues. S vedením klubu sa dohodol na jednocestnom kontrakte napriek tomu, že sezónu 2022/2023 odohral iba na farme v AHL.

Nemecký futbalový klub RB Lipsko údajne žiada za Joška Gvardiola
od Manchestru City sto miliónov eur. Tým by sa stal najdrahším obrancom histórie.