Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund

Práve teraz

Aj napriek postupnému nárastu sú úrokové sadzby nových úverov na
bývanie na Slovensku v porovnaní s cenou, za ktoré sa vedia banky financovať, z historického pohľadu relatívne nízke. Priaznivé je tiež porovnanie s inými krajinami EÚ.

Úrady na juhu Nórska v utorok varovali obyvateľov, aby sa v oblasti
pripravili na mimoriadne silné dažde. Severnú Európu zasiahla v pondelok búrka Hans, ktorá strhávala strechy budov a vyžiadala si dve obete na životoch. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Generálna prokuratúra SR dôrazne odmieta, že by sa v prípade
exministra Roberta Kaliňáka a podnikateľa Jozefa B., rozhodovalo bez spisu. Vyplýva to stanoviska, ktoré TASR poskytla jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

KDH nepôjde v žiadnom prípade do vlády so Smerom-SD a
extrémistami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa hnutia Lenka Halamová. Reagovala tak na výzvu strany Za ľudí na jasné vyjadrenie k možnej povolebnej spolupráci so Smerom-SD a Hlasom-SD.

Vyše tri štvrtiny Slovákov (77,4 percenta) si myslí, že budúca vláda
by mala zvýšiť investície do športu zo štátneho rozpočtu, viac ako 46 percent je o tom presvedčených. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre televíziu JOJ 24 - reláciu Volebná encyklopédia.

Úvod

Prázdninový umelecký ferman Divadla Nová scéna zaplnila
mimoriadne smutná správa o úmrtí dlhoročného barda Dušana Kaprálika. "Ako sám hovoril, divadlo mu 50 sezón prinášalo slobodu, v ktorej nemusel bojovať s realitou," pripomína generálna riaditeľka DNS.

Dve deti zahynuli a ďalšie tri osoby utrpeli zranenia, keď neznámi
útočníci hodili ručný granát do domu na východe Afganistanu. V utorok to uviedla afganská televízia TOLOnews s odvolaním sa na miestnu políciu, informuje agentúra DPA.

Na zosnulého herca Dušana Kaprálika, dlhoročného člena súboru
Divadla Nová scéna, si spomínajú nielen kolegovia, ale aj študenti. Správe o úmrtí "drahého pána profesora herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave" nechce uveriť ani moderátor Juraj Lím.

Strana Za ľudí vyzýva politické strany a hnutia, najmä
Progresívne Slovensko a KDH, aby sa vyjadrili k povolebnej spolupráci so Smerom-SD a Hlasom-SD. Vplyvom týchto strán sa obáva ohrozenia spravodlivosti a právneho štátu na Slovensku.

V stredu a vo štvrtok (9. a 10. 8.) je potrebné rátať s nedostupnosťou
elektronického rezervačného systému Ministerstva vnútra (MV) SR. Rezort o tom informoval TASR.

Viaceré strany odmietajú zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a
Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Niektoré subjekty avizujú reformy v oblasti prokuratúry. Hnutie Republika chce rušiť len špeciálnu prokuratúru.

Kumulatívny úhrn zrážok za predchádzajúce dni od 3. do 7. augusta
presiahol na viac ako dvoch desiatkach staníc hodnotu 100 mm – najmä v povodí Rimavy, Slanej, horného Hrona, Hornádu a Hnilca a Popradu.

V čiernych nádobách na zmesový komunálny odpad sa stále nachádza
veľké množstvo biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý možno využiť. Vyplýva to z fyzických analýz odpadov na Slovensku.

Organizátori utorňajšieho futbalového zápasu 3. predkola Ligy majstrov
medzi AEK Atény a Dinamom Záhreb presunuli stretnutie v dôsledku výtržností fanúšikov. Tie si v pondelok vyžiadali život jedného z priaznivcov domáceho tímu a minimálne osem zranených.

Tohtoročný júl bol najteplejším mesiacom v dejinách meraní
na Zemi, potvrdila v utorok Služba monitorovania zmeny klímy programu Copernicus (C3S) Európskej únie. Priemerná teplota vzduchu dosiahla 16,95 stupňa Celzia, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Stovky hasičov v utorok zasahovali pri lesnom požiari na juhu
Portugalska, ktorý zničil tisíce hektárov lesa. Miestne úrade preventívne evakuovali približne 1400 ľudí. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka v rámci novej platenej
služby poistencom, ktorí sú u nej aspoň rok, možnosť konzultácií so všeobecným lekárom či pediatrom. Môže to odbremeniť pohotovosti aj lekárov, myslí si podpredsedníčka predstavenstva Beata Havelková.

Zomrel herec, režisér i divadelný pedagóg Dušan Kaprálik.
Pre TASR to potvrdila PR manažérka z Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová.

Na oblohe nad juhovýchodnou Austráliou bolo v noci na utorok možné
pozorovať záblesk svetla. Pravdepodobne išlo o pozostatky ruskej nosnej rakety Sojuz-2, uviedla Austrálska vesmírna agentúra (ASA). TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Bratislavská polícia upozorňuje, že na oddelení dokladov v sídle
Okresného riaditeľstva Policajného zboru (OR PZ) na Ružinovskej ulici momentálne nevybavujú klientov. Dôvodom je technická porucha v budove.