Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa

Práve teraz

Život 30-ročnej ženy si vyžiadala tragická udalosť, ktorá sa stala v
nedeľu (17. 9.) podvečer v obci Čachtice v okrese Nové Mesto nad Váhom. Ženu zasiahol projektil po náhodnom výstrele počas manipulácie so zbraňou.

Muža, ktorý v noci na sobotu liezol na múr v blízkosti
Buckinghamského paláca v Londýne, obvinili z neoprávneného vniknutia. TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky stanice Sky News, ktorá sa odvoláva na londýnsku políciu.

Na Slovensku vplyvom juhovýchodného vetra vznikajú výrazné rozdiely v
teplote vzduchu. Najvýraznejšie ich vidno v okolí Malej Fatry - na Turci je 11 až 12 stupňov Celzia, zatiaľ čo v Rajeckej doline 19. SHMÚ o tom informoval na sociálnej sieti.

Americký prezident Joe Biden vo vystúpení na 78. zasadnutí
Valného zhromaždenia OSN v New Yorku navrhne rozšírenie počtu stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). TASR správu prevzala z webovej stránky denníka The Telegraph.

Ukrajina ráno oznámila, že zostrelila 18 ruských dronov a 17 striel s
plochou dráhou letu, ktoré v noci útočili na jej územie. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Reuters.

Úvod

Vo viacerých okresoch Banskobystrického, Košického a Prešovského kraja
sa môže ráno tvoriť hmla s dohľadnosťou 50 až 200 metrov. Meteorológovia pre dané lokality vydali výstrahu prvého stupňa. Tá platí do 9.00 h.

Zemetrasenie s magnitúdou 4,8 postihlo nadránom časti regiónu
Toskánsko v strede Talianska, informovali geológovia a hasiči. Zatiaľ neboli hlásené zranenia ani škody. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Ceny ropy vzrástli, pričom cena Brentu prekročila 94 USD za barel.
Trhy ovplyvnili najmä prognózy zvyšujúceho sa deficitu na strane ponuky vo 4. kvartáli po tom, ako Saudská Arábia a Rusko predĺžili dobrovoľné škrty v produkcii a vo vývoze až do konca roka.

Hlasovací preukaz na voľbu mimo trvalého bydliska je možné vybaviť
osobne najneskôr do piatka 29. septembra. Treba oň požiadať obec, v ktorej má volič trvalý pobyt. Hlasovať sa s ním dá kdekoľvek na Slovensku.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sa po takmer týždni strávenom v
Rusku vydal z mesta Vladivostok na Ďalekom východe na cestu do vlasti. Podľa agentúry Johnap o tom informovali štátne médiá v KĽDR.

Druhý deň finále atletickej Diamantovej ligy v americkom Eugene
ozdobili v nedeľu dva svetové rekordy. Švédsky žrdkár Armand Duplantis prekonal hneď prvým pokusom latku vo výške 623 cm.

Čínska armáda vyslala k Taiwanu v priebehu 24 hodín 103 bojových
lietadiel a deväť námorných plavidiel. Oznámilo to taiwanské ministerstvo obrany, podľa ktorého ide o nezvyčajne vysoký počet za posledné obdobie. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I navštívi v dňoch
18. - 21. septembra Rusko, kde bude rokovať o bezpečnostných otázkach. Podľa agentúry AFP to oznámil rezort čínskej diplomacie.

Pokiaľ EÚ neprijme rázne opatrenia, do 2030 by sa mohla v oblasti
lítium-iónových batérií a palivových článkov stať tak závislou od Číny, ako bola energeticky závislá od Ruska pred vojnou na Ukrajine. Píše sa to v dokumente od španielskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Skupina štátov majúcich úzke vzťahy s Ruskom chce zablokovať niekoľko
vyhlásení, ktoré sa majú prijať počas nadchádzajúcej všeobecnej rozpravy na Valnom zhromaždení OSN. Týka sa to aj dokumentu, ktorý má potvrdiť ciele trvalo udržateľného rozvoja OSN prijaté v 2015.

Niekoľko výbuchov bolo počuť v Sevastopole na Ruskom okupovanom
ukrajinskom polostrove Krym. Zatiaľ čo Kyjev tvrdí, že ide o výsledok spoločnej operácie ukrajinskej vojenskej rozviedky a námorníctva, Moskva hovorí o zostrelení ukrajinských dronov.

Líbyjská pobočka Červeného polmesiaca spochybnila tvrdenia OSN,
podľa ktorej si minulotýždňové ničivé záplavy v Líbyi vyžiadali už 11.300 obetí. OSN sa pritom odvolávala práve na správy tejto humanitárnej organizácie. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval v nedeľu
jednotkám ukrajinskej armády, ktoré sa podieľali na opätovnom ovládnutí takticky významnej dediny Kliščiivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne ovládnuť takticky
významnú dedinu Kliščiivka južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili v nedeľu ukrajinské úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Futbalisti DAC Dunajská Streda vyhrali v nedeľnom šlágri
7. kola futbalovej Niké ligy nad úradujúcim majstrom ŠK Slovan Bratislava 3:1.