Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana

Práve teraz

Bezpečnostná rada (BR) OSN vo štvrtok mimoriadne zasadne v
spojitosti so stredajšou haváriou ruského vojenského transportného lietadla Il-76. O zasadnutie požiadalo Rusko, ktoré zo zostrelenia stroja viní Ukrajinu.

Český Senát v stredu nevyslovil súhlas s ratifikáciou Istanbulského
dohovoru, ktorý Parlamentu ČR predložila na schválenie vláda Petra Fialu. Keďže súhlas s ratifikáciou medzinárodných zmlúv musia dať obe parlamentné komory, návrh už do Poslaneckej snemovne nepôjde.

Medzinárodný súdny dvor (MSD) v Haagu v stredu oznámil, že
v piatok vynesie rozhodnutie v prípade údajného páchania genocídy v Pásme Gazy.

Medzi Slovenskom a Nemeckom nie sú žiadne otvorené politické
otázky a bilaterálne vzťahy nezaťažuje ani rozdielny názor vlád na niektoré aspekty vojny na Ukrajine. Vyhlásil to slovenský premiér Robert Fico.

Český hokejový brankár Petr Mrázek podpísal novú dvojročnú
zmluvu v hodnote 8,5 milióna dolárov s klubom NHL Chicago Blackhawks. Informoval o tom oficiálny web zámorskej profiligy.

Úvod

Maroš Šefčovič bude mať podporu predsedu Národnej rady SR
Petra Pellegriniho, ak ho vláda SR opätovne nominuje za člena Európskej komisie a on túto nomináciu prijme. Pellegrini to povedal v stredu v Bruseli.

Exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu Štefan
Harabin bude kandidovať v tohtoročných prezidentských voľbách. Podpisy na svoju kandidatúru chce v Národnej rade SR odovzdať v piatok (26. 1.). Informoval o tom na stredajšej tlačovej konferencii.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ na stredajšom stretnutí s
predsedom vlády SR Robertom Ficom v Užhorode ponúkol Slovensku kapacity ukrajinských zásobníkov na ďalšie strategické skladovanie plynu.

Ruské sily po prvýkrát vstúpili do vojnou poznačeného mesta
Avdijivka ležiaceho na frontovej línii v Donbase, Ukrajincom sa ich však podarilo vytlačiť. V stredu to uviedol starosta Avdijivky Vitalij Barabaš.

Kandidát na prezidenta SR Peter Pellegrini (Hlas-SD)
si vo štvrtok (25. 1.) pôjde otvoriť transparentný účet k volebnej kampani. Predseda parlamentu a Hlasu-SD to povedal novinárom pred odletom z Bruselu.

Slovenská biatlonistka Ema Kapustová získala bronzovú medailu
vo vytrvalostných pretekoch na 15 km na majstrovstvách Európy v Osrblí.

Ústavný súd (ÚS) SR zastavil konanie v otázke ústavnosti časti zákona
o niektorých opatreniach na úseku environmentálnej záťaže. Právnu normu v decembri parlament novelizoval. Predchádzajúce ustanovenia zákona z roku 2022 napadla na ÚS prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Saudská Arábia sa chystá otvoriť v hlavnom meste Rijád svoj prvý
obchod s alkoholom, ktorý bude slúžiť výlučne nemoslimským diplomatom, uviedol v stredu zdroj oboznámený s týmito plánmi. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Predseda slovenskej vlády Robert Fico na utorkovom stretnutí s
ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom v Užhorode podľa vlastných slov zopakoval, že neverí vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine a deklaroval, že slovenská vláda podporí každý mierový plán.

Maďarský premiér Viktor Orbán v telefonickom rozhovore so šéfom
NATO Jensom Stoltenbergom potvrdil, že maďarská vláda podporuje členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii. Orbán to potvrdil na sociálnej sieti X, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ústavný súd v Brne zamietol návrh skupiny opozičných poslancov
hnutia ANO na zrušenie zákona, ktorým vláda Petra Fialu vlani znížila mimoriadnu valorizáciu penzií. Vláda tak nebude musieť dôchodcom vrátiť zhruba 19,4 miliónov korún (takmer 800.000 eur).

Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozhodla nepodpísať novelu
tzv. kompetenčného zákona, ktorú 16. januára opätovne schválili poslanci Národnej rady SR. Právna úprava predpokladá vznik ministerstva cestovného ruchu a športu.

Európska komisia oznámila, že bude financovať 38 dodatočných
projektov vojenskej mobility na podporu prepravy vojsk a vybavenia pozdĺž transeurópskej dopravnej siete (TEN-T). Jeden z nich sa týka aj Slovenska, informuje spravodajca TASR.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba naďalej rokuje
s nemeckou vládou o nákupe riadených striel Taurus s plochou dráhou letu nemeckej výroby. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.