Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Počasie

September bol veľmi, ba až mimoriadne teplý, uviedli meteorológovia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Marko Erd

Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu (19,9 stupňa Celzia) bola zaznamenaná v Bratislave, takmer na všetkých staniciach však prekonávala rekordy.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Tohtoročný september možno hodnotiť ako veľmi, dokonca až mimoriadne teplý. Pri zhodnotení počasia v deviatom mesiaci roka o tom informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

"Odchýlka priemernej mesačnej teploty vzduchu od normálu v období 1991 - 2020 bola v intervale od 2,7 stupňa Celzia v Brezne a Rimavskej Sobote do 4,5 stupňa na Chopku," informovali meteorológovia.

Najvyššia priemerná mesačná teplota vzduchu (19,9 stupňa Celzia) bola zaznamenaná v Bratislave, takmer na všetkých staniciach však prekonávala rekordy. "Napríklad v Hurbanove bol prekonaný rekord 19,2 stupňa Celzia z roku 1932," priblížil SHMÚ. V regióne dolné Pohronie zaznamenali absolútne najvyššiu teplota vzduchu, 12. septembra namerali v Želiezovciach 33,2 stupňa Celzia.

Najnižšiu priemernú mesačnú teplotu vzduchu, 13,1 stupňa Celzia, namerali v obci Vyšná Boca. Absolútne nižšia teplota vzduchu v polohách do 1000 metrov nad morom bola nameraná 30. septembra v obci Mlynky- 2,1 stupňa Celzia.

Z pohľadu zrážok bol najmä na juhozápade Slovenska september veľmi suchý. "Najnižší mesačný úhrn bol zaznamenaný v bratislavskej Mlynskej doline - 19,9 milimetra (mm). Veľmi nízky úhrn zrážok bol aj v Slovenskom Grobe (20,8 mm) a Kráľovej pri Senci (21,0 mm)," dodal SHMÚ.

Najvyššie úhrny zaznamenali, naopak, stanice na severnom Slovensku - Javorina (112,3 mm), Oravská Lesná (94,4 mm) a Spišské Vlachy (92,2 mm).