Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Ďalšie dve pracovníčky radnice v Z. Moravciach sa vzdali odstupného

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Právnička Mária Vozárová a šéfka finančného oddelenia úradu Iveta Szobiová sa rozhodli tak s odôvodnením, že pre ďalšie fungovanie úradu je nevyhnutné nevyhrocovať vzťahy.

Zlaté Moravce 23. marca (TASR) – Dve pracovníčky Mestského úradu v Zlatých Moravciach sa rozhodli vzdať sa šesťmesačného odstupného, na ktoré majú nárok na základe dodatku k pracovnej zmluve. Kontroverzné dodatky podpísal v auguste minulého roka bývalý primátor Peter Lednár so štyrmi zamestnancami mestského úradu.

U jednej z pracovníčok bol dodatok na jej žiadosť zrušený už po zverejnení informácie o podpísaní dodatkov zmlúv. Právnička mesta Mária Vozárová a šéfka finančného oddelenia úradu Iveta Szobiová sa rozhodli odstupného vzdať v týchto dňoch s odôvodnením, že pre ďalšie fungovanie úradu je nevyhnutné nevyhrocovať vzťahy. Zároveň skonštatovali, že o ukončení pracovného pomeru na mestskom úrade ani neuvažovali, takže otázka vyplatenia odstupného nebola v ich prípade aktuálna. Primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová začiatkom marca na zasadnutí mestského zastupiteľstva informovala poslancov, že obidve zamestnankyne sú dlhodobo práceneschopné a pravdepodobne uvažujú o odchode z mestského úradu.

Problém s vyplatením odstupného tak zostáva aktuálny len u bývalého prednostu mestského úradu Romana Šíru. Od mesta požaduje vyplatenie odstupného vo výške zhruba 12.000 eur. Primátorka Ostrihoňová tvrdí, že mesto Zlaté Moravce nespochybňuje skutočnosť, že vedenie mesta uzavrelo tieto dodatky k pracovnej zmluve, no je presvedčená, že sú v rozpore so Zákonníkom práce, a preto sú neplatné. Zdôvodňuje to tým, že Zákonník práce nepozná šesťmesačné odstupné. Zároveň tvrdí, že súčasná finančná situácia mesta je taká, že odstupné nie je z čoho vyplatiť.