Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

VRÁBLE: Starú podobu mesta by mohol priblížiť nový náučný chodník

Zima vo Vrábľoch. Foto: Paulína

Vo Vrábľoch by už čoskoro mohol vzniknúť nový náučný chodník pozostávajúci z informačných panelov s historickými fotografiami mesta.

Vráble 21. apríla (TASR) – Vo Vrábľoch by už čoskoro mohol vzniknúť nový náučný chodník pozostávajúci z informačných panelov s historickými fotografiami mesta. Podľa poslanca Jozefa Demša ide o podnet od občanov, ktorí sa zaujímajú o históriu mesta a radi by do jeho ulíc vrátili spomienky na staré Vráble.

"Dobové fotografie vedia priblížiť tú niekdajšiu atmosféru. V tomto čase je možné vidieť panel s historickými fotografiami niektorých momentov z nášho mesta na Čerešňovom námestí. Ten panel má medzi ľuďmi dobrý ohlas. Bolo by dobré zrealizovať niečo podobné na spôsob náučného chodníka, ktorý by obsahoval staré fotografie. Boli by to panely, ktoré by mali jednotnú vizáž a boli by na nich fotografie z častí mesta Vráble, ktoré už nepoznáme," povedal Demeš.

Panely s historickými fotografiami by mali byť na miestach a v uliciach, ktoré budú na fotkách zobrazené. "Nenávratne zmizla napríklad niekdajšia podoba ulíc ako je Žitavská, Čerešňová, časť ulice Moravskej, Čerešňové námestie, ulica Krátka. Na týchto miestach by boli umiestnené banery z historickými fotkami a stručným popisom. Myslím si, že by to obohatilo nielen pamätníkov, ale aj ľudí, ktorí starú podobu mesta nezažili," myslí si Demeš. Na financovanie výstavby náučného chodníka by podľa jeho slov bolo možné získať zdroje z fondov Európskej únie, či od súkromných sponzorov. Mestský úrad vo Vrábľoch už momentálne tento zámer vyhodnocuje a pripravuje cenovú kalkuláciu a technické riešenie projektu.