Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Nitriansky kraj

V Starom divadle sa aj tento rok stretnú umelci z krajín V4

Staré divadlo v Nitre. Foto: www.facebook.com

Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre už začalo s prípravou Medzinárodnej prehliadky divadiel a divadelných škôl krajín Vyšehradskej štvorky s názvom Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás.

Nitra 8. februára (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre už začalo s prípravou Medzinárodnej prehliadky divadiel a divadelných škôl krajín Vyšehradskej štvorky s názvom Stretnutie, Setkání, Spotkanie, Találkozás. Festival sa bude v Nitre konať od 3. do 6. júna. Jeho dramaturgia chce na podujatí prezentovať štyri najinšpiratívnejšie inscenácie profesionálnych divadiel zúčastnených krajín, štyri najkvalitnejšie študentské produkcie bábkarských a alternatívnych katedier divadelných akadémií, štyri divadelné predstavenia alternatívnych súborov a štyri prezentácie interdisciplinárneho charakteru, ako je napríklad literárna kaviareň, divadelná prezentácia výtvarných diel, či inscenovaný koncert.

Súčasťou festivalu majú byť aj výsledky tematických workshopov študentov akadémií krajín V4 a predstavenia handicepovaných umelcov z Divadla z Pasáže v Banskej Bystrici, či vystúpenie nepočujúcich umelcov Divadelnej fakulty Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne. Pripravené sú tiež kritické diskusie s divadelnými teoretikmi, pedagógmi a študentmi Katedry kulturológie a estetiky Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. „Na základe minulých ročníkov predpokladáme, že na festival príde minimálne 200 aktívnych účastníkov, umelcov, teoretikov a kritikov a približne 4500 divákov rôznych vekových kategórií. Témou produkcií, sprievodných akcií i teoretických diskusií bude Súčasné moderné bábkové divadlo ako divadlo znaku, predmetu a témy v konfrontácii s tradičným bábkovým divadlom,“ informovala dramaturgička SDKS Veronika Gabčíková.