Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre vyjde kalendár venovaný ľudovému odevu

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Palkovič

Kalendár, ktorý dostal názov Parta moja, parta... tvorí súbor fotografií tradičného odevu neviest zo 40. rokov 20. storočia z Podzoborských obcí.

Nitra 30. decembra (TASR) – Tradičný odev neviest bude témou kalendára na rok 2019, ktorý vydá Krajské osvetové stredisko (KOS) v Nitre. Spolu s kalendárom pripravuje stredisko aj tlač maľovaniek s kresbami Viktora Šimeka, ktorý na nich zobrazil krásu slovenského ľudového kroja.

Kalendár, ktorý dostal názov Parta moja, parta... tvorí súbor fotografií tradičného odevu neviest zo 40. rokov 20. storočia z Podzoborských obcí. „Autorkou fotografií je Maya Verešová,“ informovalo KOS.

V poradí už tretí diel Maľovaniek sa bude venovať ľudovému odevu z obcí v okolí Nitry. „V tomto výtlačku to budú kroje z obce Čechynce, Veľký Cetín, Branč, Veľký Kýr a Horný Ohaj. Ponúkame tak deťom možnosť hľadať krásu v ľudovom odeve, rovnako aj ich dedkom a babičkám, ktorí sa so svojimi vnúčatami určite radi podelia o svoje zážitky z mladosti,“ uviedol autor kresieb Viktor Šimek.