Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

Čakajovce patria k najstarším obciam na Slovensku, vďaka Jaguaru rastú

Na snímke Panteón slovenských dejateľov v Čakajovciach v okrese Nitra. Foto: TASR/Henrich Mišovič

V obci sa nachádza Panteón slovenských dejateľov. Poškodená socha prezidenta vojnovej Slovenskej republiky Jozefa Tisa by sa mala vrátiť na jar.

Čakajovce 1. decembra (TASR) – Obec Čakajovce v okrese Nitra patrí k najstarším obciam na Slovensku, ktorých korene siahajú do čias sťahovania národov. Prvý záznam z roku 1251 hovorí o obci Cheka ako o sídle rybárov Nitrianskeho hradu. Prvý poslovenčený názov obce vo forme Csakajowcze zaznamenal v roku 1742 vo svojich spisoch Matej Bel, neskôr sa obec spomínala aj ako Csakajowitz a Czakajowcze.

Na území dnešnej obce existovalo v 7. až 8. storočí pohrebisko, ktoré trvalo aj po zániku Veľkej Moravy. Jeho existenciu potvrdil nález 818 hrobov z tohto obdobia. „Pri stavbe železničnej trate zo Zbehov do Jelšoviec sa tu našli zvyšky hrobov a rôznych vecí, ktoré sú dnes umiestnené v Archeologickom ústave v Nitre,“ povedal starosta Čakajoviec Milan Greguš.



Archeologický výskum z roku 1943 odkryl pohrebisko s niekoľkými netradičnými hrobmi. Všetky boli dlhé dva až 2,45 metra, s výnimkou bojovníka, ktorého hrob mal dĺžku 3,77 metra. Ten bol v porovnaní s ostatnými hrobmi orientovaný v inom smere – hlavu mal na západe, aby mal pri prebudení na druhom svete zrak upretý na východ slnka. Na dne hrobov sa našli zvyšky drevených dosiek, sena a slamy, ktoré pravdepodobne tvorili výplň rakiev. Zomrelí mali ruky vedľa tela, ale našli sa aj skrčenci, pri ktorých sa predpokladá, že boli príslušníkmi iného etnika alebo boli telesne postihnutí. U tých, ktorí mali ruky skrížené na hrudi, sa predpokladá náboženská orientácia na kresťanstvo. Najzaujímavejší bol dvojhrob, v ktorom bol dodatočne pochovaný príbuzný a trojhrob, v ktorom bola matka s dvoma novorodencami.

V hroboch sa našlo aj množstvo darov, medzi šperkami najmä zlaté a bronzové náušnice, náramky, nákrčníky, polmesiačikovité prívesky na korálkoch. Z ostatných vecí sa najčastejšie vyskytovali železné nože, britvy, kresadlá, pracky, kovania opaskov, gombíky, súčasti bojovníckeho výstroja. Z rituálnych zbraní to boli meče, šable, kopije, oštepy, železné hroty šípov, najstaršie slovanské zbrane. Okrem nich sa našlo množstvo predmetov poľnohospodárskeho charakteru.

V obci pribúdajú rodinné domy i byty, ale aj ubytovne


Obec Čakajovce v okrese Nitra pripravuje výstavbu nového bytového domu. Dôvodom je rastúci záujem o bývanie v obci, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti Nitry. Obec má v súčasnosti 1180 obyvateľov a ich počet v posledných rokoch narastá. „Nárast pozorujeme najmä od obdobia, keď bola ohlásená investícia automobilky v krajskom meste. Vznikli pozemky na výstavbu rodinných domov, ku ktorým obec vybudovala miestne komunikácie. Dnes tam stojí zhruba 12 rodinných domov a ešte pribudnú ďalšie, bývajú tam mladé rodiny," povedal starosta Čakajoviec Milan Greguš.

Obec postavila jeden nájomný bytový dom s 18 bytmi, ktorý je plne obsadený. „Už dlhšie zvažujeme výstavbu druhej bytovky so zhruba 22 bytmi, no najskôr musíme vybudovať prístupovú cestu k pozemku. V súčasnosti robíme jednoduché pozemkové úpravy, ktorých výsledkom bude desiatka stavebných pozemkov pre výstavbu rodinných domov. Vznikne k nim miestna komunikácia, ktorá bude slúžiť aj ako prístupová cesta k druhej plánovanej bytovke," povedal Greguš. Obec v súčasnosti eviduje približne 30 žiadostí o nájomné byty, starosta predpokladá, že po oznámení výstavby sa ich počet zvýši.

Na snímke Kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v obci Čakajovce.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Výstavba automobilky v Nitre priniesla do obce aj ďalší fenomén – vznik ubytovní. Podľa starostu vznikli v obci ubytovne z prestavaných rodinných domov, ale aj kontajnerová ubytovňa pre niekoľko sto ľudí. „Investori skúpili voľné rodinné domy, ktoré prestavali na ubytovne. Najväčší boom bol v období výstavby automobilky, teraz ten záujem už pomaly opadol. Ale je pravda, že v obci je oproti minulosti dosť cudzích ľudí, večer v reštauráciách už pomaly nepočuť slovenčinu. Občas vznikajú aj nejaké problémy, no nie je to dennodenne," zhodnotil starosta. Negatívne hodnotí najmä zvýšené náklady obce súvisiace s vyšším počtom ľudí v ubytovniach. „Keďže nemajú u nás trvalý pobyt, jediné, čo obec dostane, je daň z ubytovania. Tá nám rozhodne nepokryje zvýšené náklady na čistenie obce, vývoz odpadu," poznamenal.

Obec je v súčasnosti napojená na obecný vodovod a je plynofikovaná, zostáva dobudovať kanalizáciu. „Časť obce má suchý kanál, nemáme čistiareň odpadových vôd. Keď sa niekedy okolo roku 2010 robil kanalizačný zberač od Výčap-Opatoviec do nitrianskej čistiarne odpadových vôd, mali sme prísľub na pripojenie sa. Prišla však automobilka a zrazu naša obec dostala od mesta Nitra zamietavé stanovisko k pripojeniu, uprednostnili automobilku," poznamenal starosta. V súčasnosti pripravuje obec novú projektovú dokumentáciu, aby dokázala dokončiť rozostavanú kanalizáciu.

Poslanci odmietli racionalizačné opatrenia, školu zachránili


Rastúci počet obyvateľov obce Čakajovce v okrese Nitra sa pozitívne odráža v počte detí navštevujúcich materskú i základnú školu v obci. Pred pár rokmi navštevovalo materskú školu 38 detí, dnes ich je viac ako 50. Obec rozšírila kapacitu škôlky, ktorá je dnes plne vyťažená. Základnú školu navštevuje približne 90 detí, starosta Čakajoviec Milan Greguš očakáva, že ich počet bude rásť. „Pred pár rokmi rodičia zapisovali veľa detí do mestských základných škôl, dnes sa to však už mení. Slabé ročníky zo školy postupne odchádzajú a do prvých ročníkov prichádza z materskej školy viac detí, ako tomu bolo v minulosti," povedal Greguš.

Umiestňovanie čakajovských detí do mestských škôl takmer priviedlo základnú školu v obci k zániku. „Naša škola bola prehodnocovaná ministerstvom školstva a navrhnuté boli racionalizačné opatrenia. Tie spočívali v zrušení druhého stupňa a zlúčení tried prvého stupňa, čo by viedlo k zániku školy. Našťastie, obecní poslanci na racionalizačné opatrenia nepristúpili a školu sa nám podarilo udržať," skonštatoval starosta. Nižší počet žiakov, a tým aj nižšie finančné prostriedky z ministerstva školstva však pre obec znamenali zvýšené náklady na dofinancovanie školy. Tie v najhoršom období predstavovali ročne 30.000 eur.

Na snímke budova základnej školy s materskou školou v obci Čakajovce.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


V tomto roku obec požiadala rezortné ministerstvo o zrušenie racionalizačných opatrení a so svojou žiadosťou uspela. „Ministerstvo nám ich zrušilo, takže sa už môžeme uchádzať o finančné prostriedky, ktoré nám boli predtým zamietnuté, keďže sme odmietli racionalizáciu. Aj teraz nejaké peniaze z nášho rozpočtu na školu vynakladáme, no môžeme ich čiastočne kompenzovať aj zo štátnych peňazí," uviedol starosta.

K zvýšenému záujmu o návštevu základnej školy v Čakajovciach prispeli podľa Greguša aj značné investície do modernizácie školy. „Naša škola je dnes vybavenosťou minimálne na úrovni mestských škôl. Každoročne do nej investujeme nielen vlastné zdroje, ale aj štátne peniaze či eurofondy," tvrdí starosta. Za posledné roky dostala škola novú strechu, zateplenie, vymenené boli všetky okná, podlahy. Pribudla jazyková učebňa i multifunkčné ihrisko. „Podpísali sme zmluvu s rezortným ministerstvom, na základe ktorej nám bude refundovaná investícia 80.000 eur na rekonštrukciu materskej školy. Schválenú máme aj dotáciu na vybavenie troch školských učební – počítačovej, polytechnickej a knižnice," povedal Greguš.

Na snímke budova základnej školy s materskou školou v obci Čakajovce.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Zrekonštruovaná socha J. Tisa sa vráti do panteónu


Poškodená socha prezidenta vojnovej Slovenskej republiky Jozefa Tisa by sa mala vrátiť do Panteónu slovenských dejateľov v Čakajovciach v okrese Nitra. Obec chce dať zrekonštruovať sochu do pôvodného stavu, čo by podľa starostu Milana Greguša nemalo byť problémom. „Socha Tisa v nadživotnej veľkosti sa skladala z viacerých častí, najviac poškodená bola horná, tvárová časť sochy. Podstatná časť sa však zachovala," skonštatoval Greguš. Zrekonštruovaná socha by sa mohla vrátiť do panteónu na jar budúceho roka.

Jedinú sochu Tisa na Slovensku zničili neznámi páchatelia v noci zo 7. na 8. marca tohto roka. Udalosť vyšetrovala polícia, miestni podozrievali z jej zničenia Ľuboša Lorenza, známeho podobnými činmi v rôznych častiach Slovenska. „Minulý týždeň sme dostali odpoveď z polície. Vyšetrovanie prebehlo bez výsledku. Lorenz sa údajne poškodeniu sochy potešil, ale ho nespôsobil. Takže páchateľ sa nenašiel," povedal Greguš.

Na snímke Panteón slovenských dejateľov s pomníkom padlým vojakom v prvej a druhej svetovej vojne v Čakajovciach v okrese Nitra.
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Panteón slovenských dejateľov v Čakajovciach vznikol v júli 1997, kedy v ňom boli osadené prvé dve sochy venované Andrejovi Hlinkovi a Jozefovi Tisovi. Ich autorovi Štefanovi Lahučkému vtedajší primátor Nitry Vladimír Libant odovzdal za tieto sochy pamätnú medailu s vyobrazením sv. Cyrila a Metoda. K takmer dva metre vysokým sochám natretým zlatou farbou neskôr pribudli Anton Bernolák, Milan Rastislav Štefánik a Martin Rázus. Ako posledný sa k nim v roku 2016 zaradil Ľudovít Štúr.

Umiestnenie Tisovej sochy v panteóne vyvolalo množstvo reakcií rôznych politických strán i občianskych združení. Podľa starostu Greguša obyvatelia Čakajoviec s umiestnením sochy súhlasili, jej osadenie v tom čase jednohlasne odobrilo aj obecné zastupiteľstvo.