Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Úver na štadión navýši Nitrianska investičná na štyri milióny eur

Na archívnej snímke hracia plocha na štadióne FC v Nitre 3. decembra 2017. Zápas 18. kola Fortuna ligy medzi FC Nitra a Spartakom Trnava pre nespôsobilý stav ihriska odložili. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Rozšírenie úveru schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní.

Nitra 19. decembra (TASR) – Nitrianska investičná, s.r.o., ktorá je dcérskou spoločnosťou mesta Nitra, si vezme úver dva milióny eur na modernizáciu futbalového štadióna FC Nitra. Pôvodná pôžička vo výške dva milióny eur, ktoré si firma vzala začiatkom tohto roka, sa tak navýši na celkovú sumu štyri milióny eur.

Rozšírenie úveru schválili mestskí poslanci na svojom decembrovom rokovaní. "Financovanie investičnej akcie Modernizácia futbalového štadióna FC Nitra I. a II. etapa predpokladá rozpočtové náklady 4.187.000 bez DPH z vlastných zdrojov investora. Z tohto dôvodu spoločnosť chce požiadať financujúcu banku o navýšenie existujúceho úveru o ďalšie dva milióny eur. Úver bude splácaný z výnosov z nájmu športových zariadení," uvádza sa v schválenom materiáli.

Radnica pripravuje investíciu už dlhšie obdobie, jej výsledkom majú byť stavebno-technické úpravy podľa kritérií UEFA na štadión tretej kategórie s kapacitou 7480 divákov. Podľa projektu sa na štadióne vybudujú tri nové zastrešené tribúny pozdĺž severnej, východnej a južnej strany hracej plochy. Jestvujúca východná tribúna sa bude rekonštruovať presne podľa požiadaviek UEFA. Súčasťou prestavby majú byť aj viaceré menšie stavebné práce a úpravy. Okrem vybavenia tribún to budú aj mládežnícke šatne, osvetlenie i kamerový systém.

Podľa slov nitrianskeho primátora Jozefa Dvonča by sa stavebné práce mali skončiť v priebehu júna 2018. "Je to nevyhnutný predpoklad na to, aby na budúci rok FC Nitra nastúpil do riadnej súťaže bez výnimky, pretože by sme ju už asi nezískali. Chceme to urobiť na komplet za obdobie 180 dní, aby sme mohli štadión včas odovzdať do prevádzky," povedal pred časom Dvonč.