Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

Univerzita vychováva nových kontrolórov miestnej územnej samosprávy

Na snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Foto: FOTO TASR/Henrich Mišovič

Absolventi budú ovládať metodiku kontrolnej činnosti v miestnej územnej samospráve, legislatívne rámce kontrolnej činnosti a kontrolórsku dokumentáciu.

Nitra 6. februára (TASR) – Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre bude vychovávať kontrolórov miestnej územnej samosprávy. Pilotnú časť nového akreditovaného kurzu ďalšieho vzdelávania otvorila koncom minulého mesiaca Fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja SPU. Kurz realizuje v spolupráci s Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR na základe memoranda o spolupráci medzi SPU a NKÚ, ktoré bolo podpísané v máji 2016, informovala odborná garantka kurzu Eva Balážová.

Výučba v celkovom rozsahu 90 hodín je bloková, plánovaných je desať sústredení. Absolventi budú ovládať metodiku kontrolnej činnosti v miestnej územnej samospráve, legislatívne rámce kontrolnej činnosti a kontrolórsku dokumentáciu. Spoznajú vnútorný kontrolný systém obce a právne predpisy súvisiace s hospodárením s verejnými prostriedkami obce. Dokážu vykonávať kontrolnú činnosť v obci a v ňou zriadených a založených subjektoch z pohľadu rozpočtového hospodárenia a nakladania s jej majetkom.