Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Svetový kongres esperanta spropaguje Nitru, nebude však lacný

Ilusrtačné foto, Nitra Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kongres sa koná každoročne od roku 1905, vždy na inom mieste. Hlavným organizátorom je Svetový esperantský zväz so sídlom v Rotterdame.

Nitra 8. februára (TASR) – Výstavy, verejné koncerty, spoločenské i odborné konferencie majú byť súčasťou 101. Svetového kongresu esperanta, ktorý sa má konať 23. až 30. júla v roku 2016 v Nitre. Podľa organizátorov sa na ňom stretne približne 2000 až 2500 ľudí zo 70 krajín z celého sveta. Kongres sa koná každoročne od roku 1905, vždy na inom mieste. Hlavným organizátorom je Svetový esperantský zväz - Universala Esperanto-Asocio (UEA) so sídlom v Rotterdame. Jeho členovia pochádzajú z viac ako 117 krajín sveta. Združuje približne 6000 individuálnych členov a 67 národných esperantských zväzov s približne 12.000 členmi. Svetový kongres esperanta sa bude konať na Slovensku po prvýkrát.

Mesto Nitra konanie podujatia podporuje a je pripravené organizátorom pomôcť. Aj napriek tomu viacerí mestskí poslanci upozorňujú na nemalé finančné náklady, ktoré by s takouto podporou súviseli. „My netvrdíme, že toto podujatie nie je dobré pre mesto Nitra. My len tvrdíme, že ten materiál je nepripravený. Čo mne bije do očí, to je tá požadovaná finančná podpora od mesta. Toto bude potrebné prerokovať na ďalšom rokovaní mestského zastupiteľstva, pretože si nie som istá, či mesto tieto sumy dokáže zaplatiť v rámci propagácie cestovného ruchu,“ skonštatovala mestská poslankyňa Dominika Tekeliová. Na chýbajúci podrobný rozpočet podujatia upozornila jej kolegyňa Anna Šmehilová. Podľa viceprimátora Jána Vanča by mesto malo poskytnúť plnú súčinnosť pri organizovaní Svetového kongresu esperanta. „Ale treba si uvedomiť, že my nie sme organizátorom. Preto mesto ani nemôže niesť na svojich pleciach nejakú hlavnú záťaž,“ uviedol.

Podľa predbežných prepočtov organizátori festivalu počítajú, že v priebehu dvoch rokov poskytne mesto Nitra na podujatie viac ako 38.000 eur. Vedúca odboru kultúry Dagmar Bojdová pripomenula, že spoluprácu na príprave kongresu treba vnímať ako veľkú šancu na propagáciu mesta. Súhlasí s ňou aj primátor Jozef Dvonč, či poslanec Milan Burda. „Ja by som nebol taký oplašený. Je to jedinečná šanca ako predstaviť Nitru vo svete a treba tento projekt jednoznačne podporiť,“ skonštatoval. Peter Baláž zo Slovenskej esperantskej federácie v tejto súvislosti pripomenul, že vďaka kongresu prídu do Nitry stovky ľudí z desiatok krajín z celého sveta. „Treba to brať aj z toho hľadiska, že je to veľmi dobrá možnosť Nitru zviditeľniť. Svetová esperantská organizácia má členov v 117 krajinách sveta. Čiže do všetkých týchto krajín pôjde informácia o podujatí v Nitre. Boli silní kandidáti na organizáciu kongresu, najsilnejší bol Lisabon, ktorý sme dokázali poraziť a nakloniť tie váhy na našu stranu. Boli by sme preto radi, keby mesto Nitra bolo partnerom v tomto projekte. A treba si uvedomiť, že takáto účasť prinesie nemalé peniaz do mesta. Na základe našich skúseností vieme odhadnúť, že účastníci podujatia napríklad na ubytovanie, stravovanie a ďalšie služby, či tovary minú okolo 700.000 eur,“ doplnil Baláž.