Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Slovenskí biskupi sa stretnú s členmi Českej biskupskej konferencie

Nitrianske biskupstvo. Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Motívom stretnutia členov oboch biskupských konferencií je niekoľko jubileí.

Bratislava 9. apríla (TASR) - V Kňazskom seminári sv. Gorazda v Nitre sa slovenskí biskupi od pondelka do stredy (11.4.) zúčastnia na zasadnutí Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Toto zasadanie bude jedinečné spoločným rokovaním s Českou biskupskou konferenciou (ČBK), ktorej členovia prídu v rovnakom čase na svoje plénum do Nitry. Spoločné stretnutie KBS a ČBK je naplánované na stredu (11.4.). TASR o tom informoval Michal Lipiak z KBS.

"Biskupi si vymenia skúsenosti zo života cirkvi v oboch krajinách za ostatných 25 rokov a budú sláviť aj spoločnú svätú omšu pre verejnosť v utorok (10.4.) v Katedrále sv. Emeráma v Nitre," uviedol Lipiak s tým, že hlavným celebrantom bude český kardinál Dominik Duka.

Motívom stretnutia členov oboch biskupských konferencií je niekoľko jubileí. "V tomto roku si pripomíname 25. výročie vzniku KBS a ČBK, ako aj 25. výročie vzniku SR a ČR, tiež 30. výročie Sviečkovej manifestácie a 100. výročie vzniku Československa," pripomenul Lipiak.

Počas prvého tohtoročného zasadania slovenskí biskupi vyhodnotia odpovede mladých Slovákov, ktorí vyplnili online dotazník k synode. Zo Slovenska ho odoslalo viac ako 4200 mladých ľudí. Rada pre mládež a univerzity KBS bude biskupov informovať o prípravách letného Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove a budúcoročných Svetových dní mládeže v Paname. Hovoriť budú aj o práci Slovenskej katolíckej charity a diskutovať budú aj o revízii prekladu Kódexu kánonického práva.

Tretí deň plenárneho zasadania je venovaný spoločnému rokovaniu s členmi ČBK. Témami budú situácia cirkvi v oboch krajinách, pastorácia mládeže, manželstiev a rodín a tiež ochrana osobných údajov.

KBS a ČBK sa na spoločnom plenárnom zasadnutí stretli aj v októbri 2013. Biskupi sa vtedy zišli vo Vranove pri Brne. Predtým sa podobné stretnutie slovenských, českých a moravských biskupov v histórii oboch konferencií biskupov konalo šesťkrát.