Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Nitriansky kraj

Slovenské florbalistky v Nitre s postupovými ambíciami na MS

Na snímke hlavný tréner SR Jaroslav Marks a kapitánka slovenského tímu Lucia Košturiaková. Foto: TASR

Mestská hala Klokočina v Nitre ožije už v stredu florbalovými zápoleniami, keď privíta kvalifikačný turnaj o postup na decembrové majstrovstvá sveta žien vo fínskom Tampere.

Bratislava 3. februára (TASR) - Mestská hala Klokočina v Nitre ožije už v stredu florbalovými zápoleniami, keď privíta kvalifikačný turnaj o postup na decembrové majstrovstvá sveta žien vo fínskom Tampere. Na podujatí (4.-8. februára) nebudú chýbať ani slovenské reprezentantky, ktoré sa netaja postupovými ambíciami.

Tréner SR Jaroslav Marks verí, že domáce prostredie a atmosféra v hľadisku bude pre jeho zverenky tým správnym hnacím motorom. "Som rád, že sa tento turnaj uskutoční na Slovensku, pretože podmienky, ktoré tu máme vytvorené, sú lepšie, než keby sme hrali kvalifikáciu niekde v zahraničí. Náš tím sa pripravuje v Nitre už od soboty, do úvodného súboja máme ešte dva tréningy, aby sme všetko 'vypilovali' a čo najlepšie sa pripravili," uviedol Marks na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Slovenské florbalistky odohrajú v šesťčlennej skupine Európa 3 dokopy päť stretnutí, keď sa postupne stretnú s Nórkami, Veľkou Britániou, Češkami, Taliankami a Ruskami. Okrem turnaja v Nitre sa európska kvalifikácia MS koná aj v ďalších dvoch skupinách v poľskej Poznani a lotyšskej Valmiere. Z každej skupiny postúpia na svetový šampionát priamo tri najlepšie družstvá plus dva najlepšie tímy zo štvrtých miest.

"Na postup potrebujeme aspoň trikrát vyhrať, to znamená musíme nutne zdolať dva tímy, ktoré sú rebríčkovo pod nami, teda Taliansko a Veľkú Britániu, plus zvíťaziť nad jedným z tímov, ktoré sú výkonnostne lepšie od nás. V prípade dosiahnutia iba dvoch víťazstiev by sme museli čakať na vývoj ostatných skupín. Z tohto hľadiska bude rozhodujúci už vstup do turnaja a úvodný duel s Nórskom, ktorý môže veľa napovedať o našich postupových šanciach. V prípade úspechu budeme mať pokojnejší spánok, neúspech by znamenal, že by nás čakalo repete s Českom alebo Ruskom," povedal kouč Marks.

Najväčším favoritom skupiny sú Češky, ktoré sa na šampionátoch pravidelne umiestňujú v prvej štvorke. Slovenky na ne narazia v piatok, pričom z Česka sa chystá do Nitry podporiť svoje družstvo početná skupina fanúšikov. "Bude to vo viacerých smeroch špecifický súboj. Jednak sa hráčky vzájomne poznajú zo zápasov českej extraligy, jednak tréner Češiek Miroslav Janovský je môj dobrý kamarát a zároveň žiak. Vytiahol som ho do reprezentácie, pracoval ako môj asistent a prevzal po mne český národný tím. Na tento zápas sa mimoriadne tešíme, i keď sme od súperiek zvykli v minulosti dostávať 'prídely'," podotkol Marks.

Skúsený český odborník zostavil káder, v ktorom je mix starších skúsenejších hráčok a talentovaných junioriek. V tíme figuruje sedem legionárok z českej extraligy, ktoré by mali ťahať družstvo. "Prvýkrát, čo vediem slovenskú reprezentáciu, máme káder kompletný, bez zranenej hráčky. Družstvo je vekovo vyvážené, veríme, že sme ho dobre poskladali," poznamenal. Kapitánkou slovenského výberu je Lucia Košturiaková. "Dostali sme skvelé podmienky na prípravu. Pre mňa osobne tu bude prvýkrát v živote, čo mám možnosť hrať v reprezentačnom drese pred domácim publikom. Považujem to za veľkú výhodu, sme za to rady a veľmi si to vážime. Budeme sa snažiť predviesť čo najlepšie výkony a ukázať celému Slovensku, že máme na to. Zároveň chceme ukázať, aký je florbal pekný šport," zdôraznila útočníčka Herbadent SJM Praha 11.

Právo usporiadať kvalifikačný turnaj MS dostali Slováci minulý rok. "Je to pre nás taká predprevierka pred organizáciou majstrovstiev sveta žien v roku 2017, ktoré sa budú takisto konať na Slovensku. Ďakujeme mestu Nitra, ktoré nám vyšlo v ústrety a vytvorilo nám výborné podmienky. Veríme, že všetko prebehne dobre. Sme mladý šport a napriek tomu, v akých podmienkach fungujeme, vieme dosiahnuť solídne výsledky vo všetkých kategóriách. Chceme ukázať svetu, že máme na umiestnenia minimálne v najlepšej osmičke," uviedol prezident Slovenského zväzu florbalu (SZFB) Daniel Granec.

Rozpočet na podujatie sa pohybuje na úrovni 50-60 tisíc eur. "Zohnať peniaze na organizáciu turnaja nebolo ľahké, preto chcem poďakovať našim partnerom ako i primátorovi Nitry, ktorý podporil túto akciu. Chceli by sme zakončiť podujatie s minimálne vyrovnaným rozpočtom. Všetko je pripravené, verím, že prilákame do hľadiska, čo najviac divákov," prezradil Ľubomír Klosík z organizačného výboru turnaja.

Zápasy kvalifikačného turnaja v Nitre si budú môcť florbaloví fanúšikovia pozrieť aj naživo v televízii, všetkých päť zápasov slovenskej reprezentácie bude v priamych prenosoch vysielať spoločnosť Slovak Sport.TV.


Káder SR na kvalifikačnom turnaji o postup na MS žien:

Brankárky: Radka Mládenková (FBC Mikuláš Prešov), Karolína Krištofová (ŠK 98 Pruské)

Obrankyne: Michaela Ješšová (FbK Tvrdošín), Katarína Klapitová (1. SC Vítkovice Oxdog, ČR), Alexandra Ferencová (Herbadent SJM Praha 11, ČR), Miroslava Kadučáková (Elite Praha, ČR), Alžbeta Ďuríková (FbK Tvrdošín), Viktória Bobotová (FbK Tvrdošín), Timea Patakyová (IBK Hradec Králové, ČR)

Útočníčky: Denisa Ferenčíková (1. SC Vítkovice Oxdog, ČR), Romana Jangeová (ŠK Slávia SPU DFA Nitra), Petra Tardíková (ŠK Slávia SPU DFA Nitra), Lucia Košturiaková (Herbadent SJM Praha 11, ČR), Milota Hutirová (FbK Tvrdošín), Zuzana Šponiarová (1. SC Vítkovice Oxdog, ČR), Dominika Sádecká (NTS FK-ZŠ Nemšová), Kristína Hudáková (FbK Kométa Spišská Nová Ves), Paulína Hudáková (FbK Kométa Spišská Nová Ves), Zuzana Šponiarová (ŠK 98 Pruské), Jana Trošková (ŠK 98 Pruské), Monika Stredanská (FbK Tvrdošín)

Program kvalifikačného turnaja v Nitre:
streda 4. februára:
13.00 Rusko - Taliansko
16.00 Česko - Veľká Británia
18.45 slávnostný ceremoniál
19.00 SLOVENSKO - Nórsko

štvrtok 5. februára:
13.00 Taliansko - Česko
16.00 Nórsko - Rusko
19.00 Veľká Británia - SLOVENSKO

piatok 6. februára:
13.00 Nórsko - Taliansko
16.00 Rusko - Veľká Británia
19.00 SLOVENSKO – Česko

sobota 7. februára:
12.00 Veľká Británia - Nórsko
15.00 Česko - Rusko
18.00 Taliansko - SLOVENSKO

nedeľa 8. februára:
10.00 Veľká Británia - Taliansko
13.00 Nórsko - Česko
16.00 SLOVENSKO - Rusko