Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Školu Kniežaťa Pribinu ohrozuje olovo v potrubí a narušená statika

Havarijná situácia je v kuchyni, ale aj v ďalších častiach budovy. Radnica už našla financie, z ktorých by sa mali opravy na ZŠ Kniežaťa Pribinu, ale i na iných školách zaplatiť.

Nitra 17. augusta (TASR) – Žiaci Základnej školy (ZŠ) Kniežaťa Pribinu v Nitre začnú nový školský rok zrejme uprostred stavebných prác. Jedna z najstarších škôl v meste je už dlhšiu dobu v zlom technickom stave, ktorý sa v priebehu posledných mesiacov ešte zhoršil. Havarijná situácia je v kuchyni, ale aj v ďalších častiach budovy. Radnica už našla financie, z ktorých by sa mali opravy na ZŠ Kniežaťa Pribinu, ale i na iných školách zaplatiť. Magistrát ich vyčlenil z peňazí, ktoré boli pôvodne určené na modernizáciu futbalového štadióna.

„Máme peniaze na projektovú dokumentáciu štadióna, ale nepredpokladám, že ešte v tomto roku bude vydané stavebné povolenie. Takto nám vznikla určitá rezerva, z ktorej sme rozhodnutím poslancov vzali 100.000 eur. Tie použijeme na riešenie havarijných stavov na školách,“ vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Podľa jeho slov sa ako prvá bude na ZŠ Kniežaťa Pribinu riešiť situácia v školskej kuchyni, kde sa prepadla podlaha. Môže to súvisieť s celkovým narušením statiky budovy. „Zrejme je to spôsobené aj blízkosťou rieky. Táto škola v podstate stojí na stĺpoch a jeden z nich je úplne zvalený. Takže to riziko pri 500 deťoch je dosť veľké. Preto robíme všetko pre to, aby sme dali školu čo najskôr do poriadku,“ povedal Dvonč. Narušená statika budovy spôsobila, že sa poškodili aj vodovodné potrubia. Tie sú v starej škole ešte pôvodné, olovené. „Situácia v kuchyni a s rozvodmi vodovodu je najkritickejšia, a preto by sme ju chceli zvládnuť čo najskôr. Verím, že aspoň túto časť opravy zvládneme spraviť do septembra,“ povedal Dvonč.

Nitrianska radnica už pred časom vyčlenila na odstraňovanie havarijných stavov v školách a školských zariadeniach sumu 100.000 eur. Z nich sa doteraz pri 11 opravách preinvestovalo 96.000 eur. „Ďalších 100.000 eur, ktoré sa teraz presunuli z modernizácie futbalového štadióna, sú teda vlastne ďalšou čiastkou, z ktorej sa budú ad hoc financovať prípadné rekonštrukcie vrátane tej na Kniežaťa Pribinu,“ dodal Dvonč.