Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Spoločnosť SE Bordnetze prepustí v Nitre časť zamestnancov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Podľa vedenia SE Bordnetze je dôvodom prepúšťania výbeh projektu, teda ukončenie jeho výroby v mesiacoch máj a jún tohto roka, ako aj nové strategické smerovanie spoločnosti.

Nitra 5. mája (TASR) – Spoločnosť SE Bordnetze – Slovakia, s.r.o., prepustí časť svojich zamestnancov v nitrianskom závode. Vedenie spoločnosti informovalo o nutnosti realizácie zníženia počtu zamestnancov a uskutočnenia personálnych zmien vo výrobnej aj administratívnej oblasti, uviedla v stanovisku firmy k prepúšťaniu asistentka riaditeľa Zuzana Jarošová. Potvrdila, že spoločnosť ohlásila úradu práce hromadné prepúšťanie a oficiálne informovala aj odborové organizácie. "Nemáme k prepúšťaniu čo povedať, je to vec vedenia spoločnosti," skonštatovala predsedníčka odborovej organizácie OZ KOVO Katarína Švecová.

Firma neuviedla konkrétny počet zamestnancov, ktorí prídu o prácu. Medzi zamestnancami koluje informácia o zhruba piatich stovkách prepustených pracovníkov do júna tohto roka, podnik hovorí o niekoľkých desiatkach. "Vedenie spoločnosti vypracovalo detailný plán nevyhnutného zníženia počtu zamestnancov v rámci čo najlepších možností, aby tak umožnilo dotknutým zamestnancom získanie dostatočného priestoru na hľadanie si nového pracovného uplatnenia," uvádza sa v stanovisku firmy.

Podľa vedenia SE Bordnetze je dôvodom prepúšťania výbeh projektu, teda ukončenie jeho výroby v mesiacoch máj a jún tohto roka, ako aj nové strategické smerovanie spoločnosti. "Závod Slovensko sa bude v budúcnosti intenzívnejšie zaoberať výrobou prototypov, ako aj výstavbou vzorových pracovných dosiek pre projekty sesterských spoločností. Okrem toho budeme naďalej vyrábať káblové zväzky pre zostávajúci projekt," potvrdilo vedenie.

SE Bordnetze – Slovakia, s.r.o., sa zoberá výrobou káblových zväzkov. Zamestnáva zhruba 1200 pracovníkov. K zákazníkom firmy patrí Volkswagen Slovakia na Slovensku, Audi Neckarsulm a Porsche AG v Nemecku, Audi Hungaria Motor K1ft. v Maďarsku, Škoda Auto v Českej republike. Spoločnosť bola založená v Nitre v roku 1996 ako Volkswagen Elektrické Systémy, s.r.o., ktorá bola dcérskou spoločnosťou skupiny Volkswagen Bordnetze GmbH. Tú založili firmy Volkswagen AG a Siemens AG rovnakým 50-% podielom. V apríli 2006 sa japonské spoločnosti Sumitomo Electric Industries, Ltd. a Sumitomo Wiring Systems,Ltd., patriace koncernu Sumitomo, stali novými vlastníkmi skupiny Volkswagen Bordnetze GmbH. Z dôvodu uvedených zmien bola v novembri 2006 firma Volkswagen Elektrické Systémy, s.r.o., premenovaná na SE Bordnetze – Slovakia, s.r.o.