Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

REFERENDUM: Účasť v Nitre zatiaľ nie je vysoká, chodia najmä starší

Na snímke volič počas hlasovania v Referende 7. februára 2015 Foto: TASR/Milan Drozd

Účasť je vyššia najmä v tých mestských častiach, kde žijú starší ľudia. Pomerne veľký záujem o referendum majú aj rodiny, ktoré prichádzajú s deťmi, účasť mladých je minimálna.

Nitra 7. februára (TASR) – Priebeh referenda v Nitre je zatiaľ pokojný, účasť vo väčšine volebných okrskov nie je vysoká. Právo vyjadriť svoj názor v referende využíva najmä staršia generácia, zhodujú sa členovia referendových komisií. Aj preto je účasť vyššia najmä v tých mestských častiach, kde žijú starší ľudia. Pomerne veľký záujem o referendum majú aj rodiny, ktoré prichádzajú s deťmi, účasť mladých je minimálna.

Možnosť vyjadriť svoj názor v referende využil aj Stanislav Gajdoš so svojou manželkou. Otec šiestich detí považuje za smutné, že si ľudia musia tradičné hodnoty vymáhať referendom. „Manželstvo je tradične celé generácie vzťah medzi mužom a ženou. Ja idem svojim deťom príkladom v mužských prácach, manželka dáva do výchovy ten ženský rozmer. Neviem si predstaviť, ako by toto mohlo fungovať vo vzťahu, ktorý nie je o mužovi a žene,“ vyjadril svoj názor Gajdoš.

Nitran Peter Kováč sa zúčastnil na referende napriek tomu, že nemá jasný názor o uzatváraní manželstiev osobami rovnakého pohlavia, ani o výučbe sexuálnej výchovy na školách, jasno má len v otázke adopcií. „Myslím, že spoločnosť má väčšie problémy, ako sú manželstvá medzi ľuďmi rovnakého pohlavia. Je to osobná vec každého, ako a s kým žije, zákon by mal byť rovnaký pre všetkých v prípade rozvodov, dedičských konaní a podobne. V prípade adopcií sa však prikláňam ku klasickému modelu rodiny aj preto, že adoptované deti žijú v kolektíve ďalších detí a ľahko by sa mohli stať terčom posmeškov,“ domnieva sa Kováč. Tvrdí, že nemá problém ani s účasťou detí na výučbe sexuálnej výchovy, pokiaľ by bola primeraná veku dieťaťa. „Z vlastnej rodiny však viem, že v nábožensky založených rodinách je táto téma tabu a mnohí rodičia s ňou môžu mať problém. A zákon by mal ponechať ľuďom právo rozhodnúť sa podľa vlastného uváženia.“