Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Okresný súd v Nitre zamietol návrh na odstránenie bilbordov RegioJetu

Na snímke bilbord súkromnej prepravnej spoločnosti RegioJet v rámci jej kampane v Nitrianskom samosprávnom kraji v pondelok 5. januára 2015. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Okresný súd v Nitre zamietol návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým chcel nitriansky primátor Jozef Dvonč dosiahnuť odstránenie bilbordov spoločnosti RegioJet.

Nitra 9. februára (TASR) – Okresný súd v Nitre zamietol návrh na vydanie predbežného opatrenia, ktorým chcel nitriansky primátor Jozef Dvonč dosiahnuť odstránenie bilbordov spoločnosti RegioJet. Tá v nich jeho meno spomína v súvislosti s korupciou. Dvonč už v súvislosti s reklamnou kampaňou RegioJetu podal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania. Súd pri svojom rozhodovaní vzal do úvahy, že v danej veci stoja proti sebe dve práva, a to právo na ochranu osobnosti navrhovateľa a na druhej strane právo odporcu na slobodu prejavu.

„Súd mal za to, že vyhovením návrhu na nariadenie predbežného opatrenia by v podstate prejudikoval rozhodnutie vo veci samej, týkajúcej sa ochrany osobnosti navrhovateľa. Nariadením odstránenia reklamného obsahu na reklamných zariadeniach súd akoby vopred vyslovil, že došlo k zásahu do osobnosti navrhovateľa, a preto je potrebné ich odstrániť,“ informoval hovorca Krajského súdu v Nitre Mário Pivarči.

Ako pripomenul, skutočnosťou, či naozaj došlo k neoprávnenému zásahu do práva na ochranu osobnosti nitrianskeho primátora, sa bude súd zaoberať až v konaní vo veci samej. „Kde bude vykonané náležité dokazovanie za účelom zistenia, či zverejnenie uvedeného textu na reklamných zariadeniach obsahovalo nepravdivé údaje, a tým mohlo znevážiť osobu navrhovateľa v pozícii verejného funkcionára,“ povedal Pivarči. Súd v zdôvodnení svojho rozhodnutia okrem toho pripomenul, že nariadiť predbežné opatrenie je opodstatnené a prípustné vtedy, ak vzťahy medzi účastníkmi vyžadujú dočasnú úpravu. „V tomto prípade by vyhovením návrhu súd zabezpečil navrhovateľovi konečnú úpravu požadovaného stavu. Pritom súd až vo veci samej bude posudzovať, či toto konanie odporcu bolo objektívne spôsobilé narušiť alebo ohroziť osobnostné práva navrhovateľa vzhľadom na funkciu verejne činnej osoby,“ doplnil Pivarči.

Nitriansky primátor Jozef Dvonč podal trestné oznámenie v súvislosti s reklamnou kampaňou, ktorú pred časom rozbehla súkromná spoločnosť RegioJet. Tá si zaplatila bilboardy, na ktorých je mesto Nitra a Nitriansky kraj označený ako región korupcie a klientelizmu. Na bilbordoch je spomenuté meno primátora Dvonča a predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Milana Belicu. Firma RegioJet kampaň rozbehla po tom, ako jej Bratislavský samosprávny kraj (BSK) neudelil licenciu na prevádzkovanie linky medzi Bratislavou a Banskou Bystricou. Dôvodom malo byť nesúhlasné stanovisko mesta Nitra. Podľa majiteľa firmy RegioJet Radima Jančuru bolo rozhodnutie samospráv nezákonné a povolenie malo byť jeho spoločnosti udelené. Nakoniec licenciu na prevádzkovanie linky udelil spoločnosti Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Dvonč pred časom označil kampaň RegioJetu za štvavú. Podľa jeho slov vychádza z nezistených a nepotvrdených poznatkov, bez vecno-právneho základu. Označil ju za mediálne vydieranie v záujme získania podnikateľského prospechu prostredníctvom vyvíjania tlaku v zaplatených reklamných článkoch a na bilbordoch. „Súdnou cestou sa budem domáhať ochrany osobnosti a tiež dobrého mena mesta Nitra,“ uviedol.