Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Okresný súd poslal primátorku Zlatých Moraviec na 7,5 roka do väzenia

Primátorka ZM Serafína O. Foto: TASR

Okresný súd tak potvrdil svoj rozsudok z roku 2012. Vtedy sa voči nemu obaja odvolali a Krajský súd v Nitre vrátil vec prvostupňovému súdu, aby ju v plnom rozsahu prerokoval.

Nitra 5. februára (TASR) – Okresný súd v Nitre dnes odsúdil zlatomoravskú primátorku Serafínu O. a podnikateľa Viliama O. na 7,5 roka odňatia slobody za obzvlášť závažný čin podvodu. Okresný súd tak potvrdil svoj rozsudok z roku 2012. Vtedy sa voči nemu obaja odvolali a Krajský súd v Nitre vrátil vec prvostupňovému súdu, aby ju v plnom rozsahu prerokoval.

Okresný súd dnes rozhodol, že Serafína O. i Viliam O. spoločným konaním obohatili seba tým, že iných uviedli do omylu. Slovenskej republike, Slovenskému pozemkovému fondu a nezisteným súkromným vlastníkom a ich dedičom mali spôsobiť škodu vo výške viac ako 300.000 eur. Súd pri určovaní výšky trestu prihliadal aj na skutočnosť, že obaja doteraz neboli súdne trestaní. Aj na základe tejto skutočnosti si svoj trest majú odpykať v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

Kauza sa týka prevodu pozemkov pod priemyselným parkom v Zlatých Moravciach, ktoré malo v roku 2007 získať mesto nezákonným vydržaním. Podľa súdu obaja odsúdení nepravdivo tvrdili, že mesto má nárok na vydržanie, pretože pozemky užíva viac ako desať rokov, hoci vedeli, že v užívaní ich má Slovenský pozemkový fond. Na základe notárskych zápisníc získala radnica pôdu s rozlohou 7,7 hektára do svojho majetku. Mesto ich neskôr predalo za symbolickú sumu firme Vion, ktorej majiteľom je Viliam O.

Advokáti oboch odsúdených sa voči rozsudku na mieste odvolali. Obhajca Serafíny O. Ján Čarnogurský označil rozhodnutie súdu za absurdné. Podľa jeho slov celé trestné konanie vzniklo tým, že Slovenský pozemkový fond nesplnil svoje zmluvné povinnosti, na základe ktorých mal poskytnúť pozemky pre priemyselný park. „Pri tom už existovali zmluvy mesta s investormi, ktorí dnes majú v parku postavené haly a vyrábajú. Boli v nich majetkové sankcie pre prípad, že by investori pozemky nedostali. Tieto sankcie násobne prevyšovali hodnotu tých pozemkov, ako je vyčíslená v tomto rozsudku. Teda pre porušenie zmluvnej povinnosti zo strany Slovenského pozemkového fondu začalo toto trestné konanie,“ pripomína Čarnogurský. Podľa jeho slov boli obžalovaní potrestaní tvrdými trestami a súd sa zaoberal hlavne okolnosťami, ktoré slúžili v ich neprospech.

Podľa Čarnogurského by mala byť Serafína O. spod obžaloby celkom oslobodená, pretože konala v dobrej viere. Ako zdôraznil, samotné výhody existencie priemyselného parku mnohonásobne prevyšujú škody, ktoré mala primátorka s podnikateľom Viliamom O. spôsobiť. „Postavený park vytvoril 260 pracovných miest priamo a približne 150 nepriamo. Keby to malo ísť podľa toho, čo žiadala prokuratúra v obžalobe a ako rozhodol Okresný súd Nitra, tak toto by všetko padlo. Boli by obrovské sankcie zo strany investorov a tieto pracovné miesta by neboli. Rozsudok podľa môjho názoru vznikol neprofesionálnym výkladom práva. Takýmto formalistickým výkladom chce súd poslať moju klientku na 7,5 roka do väzenia,“ povedal Čarnogurský.

Podľa senátu Okresného súd v Nitre je však takáto obhajoba nesprávna. Ak aj situáciu skomplikoval postup Slovenského pozemkového fondu, podľa súdu to neznamená, že Serafína O. a Viliam O. mohli konať protiprávne v zmysle hesla „účel svätí prostriedky“.