Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Obec Čajkov plánuje pre základnú školu vybudovať telocvičňu

Ilustračná snímka Foto: TASR- Erika Ďurčová

Budovanie telocvične by bolo financované z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Čajkov 1. októbra (TASR) - Vybudovanie telocvične pre Základnú školu (ZŠ) v obci Čajkov v okrese Levice má prilákať viac detí. Ako TASR informovala riaditeľka ZŠ Čajkov Alena Miškovičová, ich počet je na škole nízky a odchádzajú do okolitých škôl, najmä do Levíc.

Telocvičňa je podľa nej povinným vybavením školy. "Tá by mohla okrem samotných žiakov ZŠ a miestnej materskej školy (MŠ) slúžiť aj pre obecné športové kluby či verejnosť. Aktuálne je na ZŠ 68 žiakov a v MŠ 20," dodala Miškovičová.

Budovanie telocvične by bolo financované z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na základe jeho výzvy na tento účel v približnej výške 150.000 eur. "Realizáciou telocvične by sa zvýšila aj samotná úroveň obce, bola by prínosom nielen pre ZŠ a MŠ, ale aj pre obec. Plánujeme ju vybudovať priamo medzi základnou a materskou školou. Keďže strop dotácie je spomínaná suma 150.000 eur a murované telocvične sú drahé, po rozhovore s riaditeľkou ZŠ sme dospeli k názoru, žeby sme vybudovali montovanú verziu," povedala starostka obce Eva Uhnáková.

Pokiaľ by obec dotáciu získala, samospráva by sa na realizácii projektu spolupodieľala sumou vo výške 30 percent z nákladov. "Nezáväzne sme oslovili jednu firmu, ktorá sa zaoberá takýmito montovanými stavbami, pre vypracovanie predbežnej ponuky. Tá nám po zohľadnení našich požiadaviek stanovila ponuku vo výške 195.000 eur za kompletné vybudovanie montovanej telocvične aj so šatňami, sprchami a priestorom pre rôzne športové náradie. Obecné zastupiteľstvo sa dohodlo, že do výzvy ideme," uviedla Uhnáková s tým, že v prípade schválenia dotácie by sa s výstavbou mohlo začať začiatkom roka 2018, kolaudácia musí prebehnúť do dvoch rokov od začiatku výstavby.