Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Novofruct vyváža detskú výživu do Mongolska, presadiť sa chce v Číne

Ilustračné foto, ovocinárska sezóna v spoločnosti Novofruct SK, s.r.o. Nové Zámky. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ročná kapacita výroby dojčenskej výživy je 38 miliónov kusov, pričom výrobca preferuje suroviny najmä slovenského pôvodu.

Nové Zámky 21. mája (TASR) – Tržby na úrovni 12,38 milióna eur dosiahla v roku 2014 novozámocká spoločnosť s r. o. Novofruct SK. V porovnaní s predchádzajúcim rokom vzrástli jej tržby takmer o milión eur. Konzerváreň vlani exportovala 39,4 % produkcie. Spoločnosť je druhým najväčším zamestnávateľom v regióne, ku koncu minulého roka zamestnávala 156 ľudí. V tomto roku by mal byť počet pracovníkov stabilizovaný, konštatoval konateľ firmy Pavol Uhrin.

Nosným výrobným programom spoločnosti je dojčenská výživa, ktorá tvorí polovicu tržieb a podiel jej exportu na celkových tržbách dosahuje zhruba 40 %. Novofruct SK je na Slovensku jediným výrobcom dojčenskej výživy, ktorú vyváža do 21 krajín a sprostredkovane do 39 štátov. Hlavnými odberateľmi sú Nemecko a Mongolsko. V roku 2013 splnila konzerváreň požiadavky kóšer výroby, čo jej umožnilo vývoz produkcie do Izraela. Výrobca má skúsenosti aj s halal výrobou pre moslimov. „Naším cieľom je dostať sa na čínsky trh,“ konštatoval Uhrin.

Ročná kapacita výroby dojčenskej výživy je 38 miliónov kusov, pričom výrobca preferuje suroviny najmä slovenského pôvodu. Zhruba 30 % výroby konzervárne tvorí produkcia sterilizovaného ovocia a zeleniny, zvyšných 20 % tvorí výroba mäsových nátierok a hotových jedál na báze mäsa.

Vlani spoločnosť realizovala investície v celkovej hodnote takmer 269.000 eur. Väčšina financií smerovala do nových skladovacích kapacít, vylepšenia technológií a existujúcich výrobných liniek. V nasledujúcom období plánuje investovať do oblasti výrobných technológií, ako aj do prechodu na ekologickú CNG technológiu v rámci vnútrozávodnej dopravy. V rámci týchto investícií sa firma uchádza o spolufinancovanie z eurofondov.

Konzerváreň v Nových Zámkoch bola vybudovaná v roku 1975 ako najväčšia konzerváreň v strednej Európe. Po spoločenských zmenách v roku 1989 nastalo obdobie stagnácie, až sa Novofruct dostal po dvoch nevydarených pokusoch o privatizáciu do úpadku. V roku 2000 v rámci konkurzného konania odkúpila areál konzervárne spolu s technologickým vybavením firma Novofruct SK, s. r. o., Nové Zámky. V roku 2012 došlo k zmene vlastníckej štruktúry spoločnosti, keď dvaja spoločníci odpredali svoje podiely zahraničnému investorovi a súčasnému 70-% spoluvlastníkovi, litovskej nadnárodnej spoločnosti NDX, UAB.