Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Nitriansky kraj prehodnocuje partnerské zmluvy s regiónmi v zahraničí

Pohľad na Nitriansky hrad, ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Celkovo má NSK podpísané zmluvy o partnerstve s 13 regiónmi v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Taliansku, Francúzsku, Bulharsku, Rusku, Bielorusku, Ukrajine, Srbsku a Chorvátsku.

Nitra 17. júla (TASR) – Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) odporúča krajskému zastupiteľstvu prehodnotiť niektoré zmluvy o spolupráci so zahraničnými regiónmi. Podľa analýzy, ktorú úrad vypracoval, sú medzi partnermi NSK regióny, s ktorými kraj veľmi intenzívne spolupracuje, sú však medzi nimi aj čisto formálne partnerstvá, pri ktorých nikdy k reálnej spolupráci nedošlo.

Celkovo má NSK podpísané zmluvy o partnerstve s 13 regiónmi v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Taliansku, Francúzsku, Bulharsku, Rusku, Bielorusku, Ukrajine, Srbsku a Chorvátsku.

Ako sa uvádza v analýze, najúspešnejšiu spoluprácu má NSK s regiónmi Champagne-Ardenne vo Francúzsku, s krajom Vysočina v Českej republike, župou Komárom–Esztergom v Maďarsku, krajom Vratsa v Bulharsku a s Lubušským vojvodstvom v Poľsku.

Aktívna spolupráca prebieha predovšetkým v oblasti rozvoja cestovného ruchu, sociálnych vecí, vzdelávania, ekonomiky, dopravy, kultúrneho dedičstva i športu. „Formálne vzťahy sú so Zlatiborským okruhom v Srbsku, Viroviticko-podravskou župou v Chorvátsku a departementom ĽOise vo Francúzsku. Tu sa spolupráca obmedzila iba na niekoľko zdvorilostných návštev. K žiadnej spolupráci nedošlo pri partnerstvách, ktoré sa skončili prakticky podpisom zmlúv.

Ide o Minskú oblasť v Bielorusku, provinciu di Cremona v Taliansku, Orlovskú oblasť v Rusku a Kirovohradskú oblastnú štátnu administratívu na Ukrajine. Tieto zmluvy odporúčame zrušiť,“ uvádza v analýze riaditeľ Úradu NSK Dušan Guťan.