Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska radnica zjednodušuje platenie mestských daní a poplatkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa slov Andreja Jančoviča z mestského úradu, platba pomocou QR technológie ušetrí čas pri samotnej transakcii a v mobilnej aplikácii nebude nutné zdĺhavo prepisovať viacmiestny kód.

Nitra 14. marca (TASR) – Obyvatelia Nitry už môžu platiť dane a mestské poplatky jednoduchšie. Mesto začalo na platové výmery vytláčať QR kódy, ktoré umožnia platiť pomocou mobilnej aplikácie.

Podľa slov Andreja Jančoviča z mestského úradu, platba pomocou QR technológie ušetrí čas pri samotnej transakcii a v mobilnej aplikácii nebude nutné zdĺhavo prepisovať viacmiestny kód. "Približuje nás to k službám, ktoré sú v súčasnosti bežným štandardom platieb v bankách, obchodoch a ďalších súkromných inštitúciách," konštatoval vedúci odboru inovácií mestského úradu Martin Horák.

Okrem poplatku za komunálnych odpad a psa môžu občania rýchlejším spôsobom zaplatiť aj ďalšie dane. "Zhruba o mesiac bude obyvateľom Nitry zaslané aj rozhodnutie o dani za nehnuteľnosť, kde bude tiež uvedený QR kód," povedal vedúci odboru daní a poplatkov Vladimír Petrík.

Mesto chce v budúcnosti zavádzať do praxe aj ďalšie moderné technológie. "Do budúcna chceme proces platby ešte viac zjednodušiť a ak to bude technicky možné, zasielať výmery za dane aj elektronicky. Mojou víziou do budúcnosti je, aby všetky služby mestského úradu pre občanov boli čo najprístupnejšie a najjednoduchšie," dodal Horák.