Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria spúšťa jesenný cyklus koncertov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cyklus hudby otvorí vokálne Trio Mediaeval z Nórska, ktoré sa zaoberá interpretáciou stredovekej a čiastočne aj renesančnej hudby Nórska, Islandu, Talianska a Anglicka.

Nitra 2. októbra (TASR) – Koncertom vokálneho Tria Mediaeval z Nórska bude 18. októbra v Nitrianskej galérii pokračovať pravidelný cyklus komorných koncertov. Projekt s názvom Galéria hudby bude až do decembra prebiehať v Koncertnej sále Župného domu.

Ide o cyklus komorných koncertov zameraných na hlbšie spoznávanie vážnej hudby všetkých historických období a súčasnej hudby. „Projekt vo svojom 12. ročníku chce kontinuálne nadviazať na úspešné predchádzajúce ročníky. V roku 2017 chceme progresívnou dramaturgiou prezentovať významné diela zo sólovej i komornej hudby rôznych historických období. Hlavným cieľom cyklu je podpora kvalitného koncertného umenia,“ uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.

Cyklus hudby otvorí vokálne Trio Mediaeval z Nórska, ktoré sa zaoberá interpretáciou stredovekej a čiastočne aj renesančnej hudby Nórska, Islandu, Talianska a Anglicka. Koncert hráčov Nory a Mikiho Skutovcov na dvoch klavírnych krídlach - Steinway & Sons a Fazioli - zaznie v Koncertnej sále Župného domu 25. októbra.

Štátny komorný orchester Žilina so svetovo uznávaným kontrabasistom Romanom Patkolóom a mladou violončelistkou Kristínou Chalmovskou pod dirigentskou taktovkou Lukáša Pohůnka sa v galérii predstaví 10. novembra. Poľské kvarteto Szymanowski Quartet predstaví poľskú súčasnú hudbu a diela svetových autorov na koncerte 21. novembra. Záverečným vystúpením Galérie hudby v tomto roku bude sólový recitál barokovej lutny v podaní slovenského špecialistu na barokový lutnový repertoár Igora Herzoga, ktorý sa bude konať 6. decembra.