Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Nitrianska galéria predstaví tvorbu výtvarníka Jakuba Janovského

Ilustračné foto. Foto: Tablet.TV

Diela prezentované na výstave vytvorí umelec priamo v bývalom podzemnom kryte, ktorý je dnes prebudovaný na galerijný priestor s názvom Bunker.

Nitra 14. júla (TASR) – Slávnostnou vernisážou dnes v Nitrianskej galérii otvoria výstavu Playground V51, ktorá predstaví tvorbu českého výtvarníka Jakuba Janovského. Ten sa na Slovensku v rámci samostatného projektu predstaví po prvý raz.

Diela prezentované na výstave vytvorí umelec priamo v bývalom podzemnom kryte, ktorý je dnes prebudovaný na galerijný priestor s názvom Bunker. Po skončení bude celá výstava zničená. Okrem kreslenia a maľovania po stenách tu Jakub Janovský plánuje vytvárať jednoduché animácie či objekty z nájdených predmetov v zbernom dvore.

"Keď táto hra medzi autorovou fantáziou, priestorom a jeho návštevníkmi skončí, steny budú pretreté a Bunker sa vráti do pôvodného stavu. Výstava tematicky súvisí s hrou a vojnou. Napriek tomu, že sa tieto pojmy v prvej chvíli môžu zdať protichodné, majú mnoho spoločného, veď mnohí malí či veľkí chlapci sa radi hrajú na vojakov," hovorí o výstave jej kurátor Omar Mirza.

Janovský vo svojej tvorbe vytvára rôzne nečakané a bizarné situácie, ktoré dopĺňa čiernym humorom. V jeho dielach sa objavujú postavy na pomedzí detstva a dospelosti, preto často nie je celkom jasné, čo je hra a čo už vážna vec. "Skratka V51 v názve výstavy je nápis z plechovej brány starého vojenského skladu, na ktorú Janovský nakreslil obrázok použitý na pozvánke. Netušíme, čo nápis znamená, ani čo sa nachádza za zamknutou bránou. Tento moment náhody a tajomnosti vystihuje výstavu, ktorej finálna podoba bude známa až na vernisáži," dodáva Mirza. Ako pripomenul, výstava Playground V51 potrvá v Bunkri v Nitrianskej galérii do 30. augusta.