Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Za rekonštrukciu ZŠ Topoľová musí Nitra doplatiť viac ako 200 000 eur

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto TASR

Prvý termín opravy jednej z najväčších základných škôl v meste bol ohlásený na jún 2009.

Nitra 26. marca (TASR) – Mesto Nitra v týchto dňoch definitívne ukončilo rekonštrukciu Základnej školy (ZŠ) Topoľová na sídlisku Chrenová. Radnica pripravovala túto investíciu niekoľko rokov. Prvý termín opravy jednej z najväčších základných škôl v meste bol ohlásený na jún 2009. Pre komplikácie s verejnými obstarávaniami, ktoré napadli niektorí uchádzači, sa napokon nepodarilo spustiť opravu školy ani v nasledujúcich rokoch. Dlho odkladaná rekonštrukcia sa tak začala až vlani v lete. Náklady na opravu dosiahli približne 880.000 eur, väčšiu časť z nich sa mestu podarilo získať z fondov Európskej únie (EÚ).

Rekonštrukcia ZŠ Topoľovej sa pripravovala spolu s opravami škôl Fatranská a Benkova. Kým tie sú už niekoľko rokov opravené, stavbu zrekonštruovanej ZŠ Topoľová oficiálne odovzdali do užívania až v týchto dňoch. "V celom procese sa vyskytli niektoré chyby, ktoré nám vyčítal riadiaci orgán. Menili sa napríklad naprojektované hliníkové okná za plastové. Neskôr sa podarilo dokončiť verejné obstarávanie, ktoré vyhrala firma Euro-building s cenou okolo 880.000 eur. To bola poddimenzovaná cena, pretože ani jedna škola na území mesta sa nedá za také peniaze opraviť. Ale s touto cenou sme museli nastúpiť do stavebných prác na škole," vysvetlil nitriansky primátor Jozef Dvonč.

Stavebné práce sa naplno začali v júli 2014. Pre rôzne komplikácie pri realizácii projektu financovaného z fondov EÚ pristúpilo ministerstvo školstva ku korekciám, na základe ktorých bude musieť mesto zo svojho rozpočtu doplatiť ešte 210.000 eur. "Za všetky problémové veci, ktoré sa vyskytli a nie sú zavinené mestom, došlo k tejto korekcii, ktorú treba zaplatiť. Je to niečo podobné ako úhrada neoprávnených finančných nákladov. Čiže, z predpokladanej čiastky vyše 800.000 eur dostaneme reálne približne 600.000. Ale aj tak sa ten projekt vyplatil, pretože je ďalšia škola v meste opravená," skonštatoval Dvonč.