Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Nitriansky kraj

Výstava Paniczi v Nitre predstaví tvorbu študentov ateliéru intermédií

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Projekt, v ktorom sú zastúpené všetky ročníky ateliéru, prezentuje aktuálne práce, v ktorých ide predovšetkým o osobné a autentické výpovede mladých autorov.

Nitra 20. marca (TASR) – Tvorbu študentov Ateliéru intermédií z Akadémie umení v Banskej Bystrici predstaví výstava Paniczi, ktorú v Nitrianskej galérii sprístupnia 23. marca. Projekt, v ktorom sú zastúpené všetky ročníky ateliéru, prezentuje aktuálne práce, v ktorých ide predovšetkým o osobné a autentické výpovede mladých autorov.

Názov výstavy Paniczi je spojením slova panic a mena Nicz. „Odráža sa v ňom prvý vstup mladých umelcov do galerijného priestoru s prácami, ktoré vznikli pod pedagogickým vedením Miroslava Nicza. V ateliéri intermédií pracujú študenti s rôznymi médiami, ale najčastejšie svoje témy spracúvajú pomocou digitálneho obrazu,“ uviedol kurátor výstavy Matej Rosmány.

Ako doplnil, výstava sa skladá z projekcií rôznych formátov, videoinštalácií, objektov, videoperformancií a ich záznamov. „Diela majú ambíciu komunikovať jazykom súčasného umenia, čo reflektuje aj výučba, na ktorej sa podieľajú tiež asistenti a priebežne aj doktorandi katedry,“ dodal Rosmány.

Výstava Paniczi bude v Nitrianskej galérii sprístupnená do 15. apríla.