Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Nitriansky kraj

Vandali poškodili v Nitre čelné sklá štvrtine vozového parku MHD

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Útok spôsobil výpadky mestskej autobusovej dopravy. Kritická situácia potrvá niekoľko dní, pretože v dôsledku trestného činu je nepojazdná takmer štvrtina autobusov.

Nitra 28. mája (TASR) - Dvadsať autobusov mestskej autobusovej dopravy a jeden prímestskej sa stali v Nitre v noci z nedele na pondelok terčom vandalského útoku. Neznámy páchateľ alebo páchatelia poškodili čelné sklá autobusov. Útok spôsobil výpadky mestskej autobusovej dopravy. Kritická situácia potrvá niekoľko dní, pretože v dôsledku trestného činu je nepojazdná takmer štvrtina vozového parku mestskej hromadnej dopravy (MHD), informovalo vedenie Arrivy Nitra, ktorá zabezpečuje autobusovú dopravu v meste pod Zoborom. Prípadom sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Boženy Bruchterovej bola vzniknutá škoda vyčíslená predbežne na 50.000 eur. Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Nitre začal trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci. „Nakoľko bola spôsobená značná škoda, hrozí v zmysle Trestného zákona za tento skutok trest odňatia slobody na tri až osem rokov,“ uviedla Bruchterová.

Rozsiahle poškodenie mestských autobusov sa premietlo do vynechávania spojov. V pondelňajšej rannej špičke dopravca zdokumentoval 54 nevypravených spojov na linkách 2, 4, 6, 8, 12, 24, 30 a 32. Po skončení rannej špičky zaistil prevádzku na všetkých trasách. Dopravca sa obáva, že k výpadkom spojov bude dochádzať aj v najbližších dňoch. Zoznam dotknutých spojov zverejní dopravca na stránke www.arriva.sk a na facebookovom profile Arriva na Slovensku.

„Vyjadrujeme rozhorčenie nad týmto bezprecedentným útokom, ktorý v doterajšej histórii firmy nemá obdobu. Zároveň prosíme cestujúcich o trpezlivosť. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sa nám podarilo autobusy opraviť a vrátiť do premávky. Obstaranie potrebných náhradných dielov a následné výmeny čelných skiel sú však časovo náročné,“ povedal Juraj Kusy, generálny riaditeľ spoločnosti Arriva Nitra.