Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Nitriansky kraj

Úprava cestovného poriadku MHD v Nitre súvisí s nárastom zamestnancov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zmeny vstúpia do platnosti v nedeľu 9. decembra.

Nitra 30. novembra (TASR) – Spoločnosť Arriva, ktorá zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu (MHD) v Nitre, upozorňuje cestujúcu verejnosť na úpravu cestovného poriadku nitrianskej MHD. Zmeny vstúpia do platnosti v nedeľu 9. decembra. Podľa upozornenia dopravcu na väčšine liniek príde len k drobným posunom časov odchodov vplyvom úpravy jazdnej doby alebo pre nadväznosť na iné linky.

Zmena sa dotkne označenia a trasovania posilových spojov do Priemyselného parku Sever, ktoré sú známe pod číslom 94. Pod týmto označením doteraz premávali posilové spoje na trase Železničná stanica – Priemyselný park a späť, oficiálne bol spoj vedený ako skrátený spoj linky 4. „S postupným pridávaním nových spojov prestalo byť toto riešenie prehľadné, preto sme pristúpili k organizačnej zmene. Od 9. decembra bude z doterajších posilových spojov označených číslom 94 vytvorená nová samostatná linka 23 na trase Železničná stanica – Priemyselný park a späť,“ informoval dopravca. Tieto spoje už nebudú uvedené v cestovnom poriadku linky 4, ale budú mať na zastávkach zverejnené samostatné cestovné poriadky linky 23. Vybrané spoje linky 23 budú mať predĺženú trasu a do Priemyselného parku budú vedené priamo od zastávky Plastika v Krškanoch. Rovnakým spôsobom budú predĺžené niektoré spoje opačným smerom. Cieľom opatrenia je znížiť preťaženosť linky 12 v úseku Centrum – Krškany a späť.

Dôležitou zmenou u spojov, ktoré premávajú do/z Dražoviec bez zachádzky cez Priemyselný park, bude zmena trasy cez novú komunikáciu vedúcu cez nadjazd. Ruší sa zastávka Rázcestie Priemyselný park na pôvodnej ceste za kruhovým objazdom, nahradí ju nová zastávka Priemyselný park, nadjazd, ktorá je zriadená na novej ceste, na nadjazde. Zo zastávky je vybudovaný prístup na ulicu Dolné Hony v priemyselnom parku. Nová zastávka bude obojsmerná a v porovnaní s pôvodnou zastávkou zabezpečí dopravnú obslužnosť väčšieho územia. „V prípade, že do termínu zmien cestovných poriadkov nebude nová komunikácia skolaudovaná, linka bude dočasne premávať po starej trase a na novú trasu sa presmeruje od najskoršieho možného termínu,“ upozorňuje dopravca.

Úpravu cestovného poriadku si vynútil nárast priemyselnej výroby a rastúci počet zamestnancov. Úpravy na svojom novembrovom rokovaní schválilo mestské zastupiteľstvo. Počet kilometrov, ktorý autobusy MHD najazdia ročne, sa tak zvýši o viac ako 31.000 kilometrov. Podľa slov Vladimíra Šimka z Arriva Nitra vychádzali zmeny cestovného poriadku predovšetkým z požiadaviek zamestnávateľov. "Išlo o pripomienky spoločností z jednotlivých častí mesta, kde je potrebné zabezpečiť dopravnú obsluhu, prípadne zlepšiť dostupnosť autobusovej zastávky. Ďalšie návrhy, ktoré sa do cestovného poriadku zapracovali, prišli z výborov mestských častí," vysvetlil Šimko.