Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Nitriansky kraj

SOS tlačidlá v Nitre zatiaľ nikto nemusel využiť

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Podľa slov Ľudmily Synakovej z mestského úradu sú kamery s vysokým rozlíšením a 360-stupňovým pokrytím umiestnené prakticky na každých 100 metroch ulíc Mostná a Kmeťkova.

Nitra 27. januára (TASR) - Mostnú a Kmeťkovu ulicu v centre Nitry monitoruje už niekoľko týždňov 42 nových otočných kamier, ktoré sú aj s tlačidlami SOS umiestnené na stĺpoch verejného osvetlenia. Magistrát si od nich sľubuje zvýšenie bezpečnosti v najrušnejšej lokalite mesta, v ktorej sa koncentruje niekoľko desiatok barov a zábavných podnikov.

Podľa slov Ľudmily Synakovej z mestského úradu sú kamery s vysokým rozlíšením a 360-stupňovým pokrytím umiestnené prakticky na každých 100 metroch. „Sú inštalované po celom úseku Mostnej ulice v smere od kruhového objazdu až po odbočku na Farskú ulicu, ďalšie sú na priľahlej Kmeťkovej ulici,“ informoval zástupca náčelníka Mestskej polície (MsP) v Nitre Silvester Nitry.

Celá rušná lokalita je podľa jeho slov vo zvýšenej pozornosti MsP, ktorá sa tam spolu s Policajným zborom SR stará o bezpečnosť občanov. „Prakticky každú noc na tomto mieste registrujeme bitky. Najrušnejšie tu býva v noci zo stredy na štvrtok, z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu. Musím však povedať, že odkedy sú tu nainštalované nové otočné kamery a SOS tlačidlá, ešte sme nezaznamenali ani jedno reálne volanie o pomoc. Išlo len o akési pokusné či náhodné stlačenie,“ skonštatoval Nitry.

Ako vysvetlil, nové SOS tlačidlá slúžia na rýchle spojenie sa s MsP. Pri ich stlačení sa rozsvieti kritické miesto na mape aj s obrazom inkriminovaného miesta. „Občanov môžem ubezpečiť, že po zhodnotení reálnej situácie dispečerom sa polícia dokáže okamžite skontaktovať s osobou, ktorá tlačidlo použila, a zasiahnuť,“ dodal Nitry.