Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Nitriansky kraj

V Nitre by sa malo začať po rokoch opäť variť pivo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Nitra 30. decembra (TASR) – V Nitre by mal po rokoch opäť fungovať pivovar. V areáli bývalej Ferrenitky na Mostnej ulici ho chce vybudovať spoločnosť Industry Installations, s. r. o., Nitra. Minipivovar Pribina bude slúžiť na výrobu rozličných druhov piva, ktoré budú určené pre distribúciu do reštauračných prevádzok a pohostinských zariadení. Technologické zariadenie i skladové priestory by mali byť zriadené v existujúcej budove, ktorú bude mať majiteľ pivovaru v dlhodobom prenájme. Výstavbu minipivovaru plánuje rozbehnúť v prvom kvartáli budúceho roka. Projekt je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

Výstavba objektu bude financovaná zo súkromných zdrojov investora. Predpokladané investičné náklady na výstavbu dosahujú 785.000 eur. Podrobné náklady projektu budú stanovené v predrealizačnej fáze projektu, keď už budú známe všetky použité konštrukcie a materiály. Inštalácia technológie objektov si nevyžiada búranie časti existujúceho objektu, ale len drobné stavebné úpravy.

Podľa investora je podnetom na vybudovanie minipivovaru rastúci dopyt po regionálnych pivách produkovaných minipivovarmi a naopak, klesajúci dopyt po unifikovaných pivách produkovaných veľkými pivovarmi. V Slovenskej republike je v súčasnosti v prevádzke 45 minipivovarov a ich počet narastá. Investor plánuje v Nitre vyrábať 1000 hektolitrov piva ročne.