Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Nitriansky kraj

VIDEO: Mesto Nitra uviedlo do prevádzky nový azylový dom

V Nitre bol 7. septembra 2016 uvedený do prevádzky nový azylový dom, v ktorom nájdu útočisko ľudia bez domova z mesta i jeho okolia. Dvojpodlažnú budovu vybudovalo mesto Nitra zo svojho rozpočtu s celkovými nákladmi 727.500 eur. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dvojpodlažnú budovu vybudovalo mesto Nitra zo svojho rozpočtu, s celkovými nákladmi 727.500 eur.

Nitra 7. septembra (TASR) – V Nitre bol dnes uvedený do prevádzky nový azylový dom, v ktorom nájdu útočisko ľudia bez domova z mesta i jeho okolia. Dvojpodlažnú budovu vybudovalo mesto Nitra zo svojho rozpočtu, s celkovými nákladmi 727.500 eur. Azylový dom mal byť pôvodne štvorposchodový a postavený z fondov Európskej únie. „Po nezhodách s firmou Euro-Building, ktorá bola dodávateľom stavebných prác, sme museli od zmluvy odstúpiť, skorigovať rozsah stavby a museli sme všetko riešiť z vlastných prostriedkov,“ vysvetlil primátor Nitry Jozef Dvonč.

Výstavba nového azylového domu trvala takmer dva roky a jeho prevádzka sa oficiálne začína dnešným dňom. O klientov sa tu budú starať traja sociálni pracovníci, zamestnanec zodpovedný za celkovú prevádzku a štyria členovia strážnej služby. „Budova je skolaudovaná a pripravená. Na hornom poschodí je 13 izieb pre približne 40 ľudí, ktorí tu budú mať zabezpečený celodenný pobyt a pomoc sociálnych pracovníkov. Tí ich budú pripravovať na aktiváciu a prípadne aj na vstup do zamestnania,“ uviedol Dvonč.



Ako pripomenul, v spodnej časti budovy sú priestory pre ubytovanie ľudí s obmedzenou pohybovou schopnosťou a nocľaháreň rozdelenú na mužskú a ženskú časť. „Tá kapacita je tam, myslím, desať a osem lôžok. Celkove by toto zariadenie vedelo absorbovať zhruba 68 osôb s tým, že sme pripravení poskytnúť túto službu nie len pre obyvateľov mesta Nitra, ale aj pre ľudí z okolia,“ skonštatoval Dvonč. Mesto je podľa jeho slov schopné podľa potreby prispôsobiť kapacitu objektu tak, aby doň mohli byť napríklad počas zimných mrazov prijímaní aj ďalší klienti. „Momentálne nám kapacita tohto zariadenia postačuje, ale v prípade, že by sa potreba týchto služieb rapídne zvýšila, je možné k súčasným dvom podlažiam pristavať ešte jedno až dve ďalšie poschodia,“ dodal Dvonč.

Podľa údajov radnice dnes na území Nitry žije približne 280 až 300 ľudí bez domova. Tým, ktorí o pomoc požiadajú, môže svoje služby poskytnúť nie len nový azylový dom, ale aj mestská ubytovňa pre matky s deťmi, či nízkoprahový objekt, ktorý prevádzkuje charita.