Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Nitriansky kraj

Kupeckú ulicu v Nitre rozžiaria, budú mať piatok tekvicového

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Zúčastniť sa môže každý, kto prinesie tekvicu, prípadne sa chce zúčastniť na ich vyrezávaní.

Nitra 30. októbra (TASR) – Časť nitrianskej pešej zóny už čoskoro rozžiaria lampáše a vyrezávané tekvice. Na Kupeckej ulici sa bude 31. októbra konať podujatie s názvom Piatok Tekvicového. Zúčastniť sa môže každý, kto prinesie tekvicu, prípadne sa chce zúčastniť na ich vyrezávaní. „Verím, že v tento deň sa celá ulica rozžiari stovkami vyzdobených tekvíc,“ hovorí Lucia Desetová z komunity Na Kupeckej. Jej členmi sú ľudia, ktorí sa pokúšajú vrátiť život do centra Nitry.

Ako upozornila Desetová, 31. októbra sa tekvica stane aj predmetom výmenného obchodu. „Ak má niekto doma zvyšnú tekvicu a prinesie ju na Kupeckú ulicu, môže ju v okolitých prevádzkach vymeniť za kávu, pivo, čaj, knihu, šál či zapekačku. Ak má niekto tekvíc viac, môže s nimi na Kupeckej „prebártrovať“ aj celé popoludnie,“ vysvetlila Desetová.

Piatok Tekvicového okrem toho prinesie na Kupeckú ulicu aj ochutnávku tekvicových špecialít a kultúrny program. „Tekvicovú polievku uvarí aj herečka Eva Pavlíková, zahrajú viaceré kapely, napríklad Jamestown, speváčka Katarzia i Samuel Kšiňan a najmladší návštevníci sa budú môcť zabaviť na Detskom jarmoku. Na každom kroku sa bude diať niečo tekvicové,“ dodáva Desetová.